Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Перебувати в п’ятикілометровій зоні від державного кордону можна лише при наявності спеціального дозволу

Дата: 20.03.2024 16:42
Кількість переглядів: 222

Фото без опису20 березня під головуванням Богдана Тимошука, секретаря селищної ради, відбулася нарада, в якій взяли участь представники Державної прикордонної служби України та старости округів Шацької громади.

Метою наради стало інформування старост про внесені зміни до постанови Кабміну №1147 «Про прикордонний режим», які регламентують в’їзд, проживання, перебування, провадження певних робіт у п’ятикілометровій ділянці від державного кордону.

Майор Вадим Матвійчук, перший заступник начальника відділу прикордонної служи «Грабове», зазначив, що відповідно до змін від 7 грудня 2023 року до постанови Кабміну №1147 «Про прикордонний режим» передбачено, що громадяни України, іноземці, особи без громадянства можуть в’їжджати, перебувати, проживати та проводити будь-які роботи у межах п’ятикілометрової ділянки від кордону при наявності спеціального дозволу.

Щоб отримати дозвіл, мешканці громади повинні звернутися до органу державної прикордонної служби. Фізичним особам потрібно  написати заяву, додавши до неї необхідні документи. Дозвіл дітям до 18 років надають за зверненням одного з батьків або опікунів. Пакет документів можна подавати в письмовій формі, використовуючи засоби поштового зв’язку, також подавати особисто чи через уповноважену особу, або надсилати на електронну адресу.

Щоб отримати перепустку, слід подати такі документи:

  • громадянам України – копії документів, які посвідчують особу;
  • іноземцям та особам без громадянства – копії документів, які посвідчують особу-іноземця або особу без громадянства, та підтверджують законність перебування на території України;
  • юридичним особам – копії документів, які містять інформацію про найменування юридичної особи, місце знаходження, провадження робіт, стосовно яких здійснюється запит, перелік фізичних осіб із зазначенням паспортних даних, а також транспортних засобів;
  • фізичним особам підприємцям – копії документів, що посвідчують особу, підтверджують мету і строки перебування в прикордонній смузі, а також підтверджують законність проведення робіт.

Видача дозволів здійснюється 6-м прикордонним загоном у Волинській області. Дозволів є п’ять: в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт та пропуск в прикордонну смугу. У зверненні обов’язково потрібно вказувати вид дозволу, який заявник хоче отримати: один або декілька в залежності від потреб. Дозволи надають безкоштовно впродовж десяти робочих днів з дня надходження звернення.

Для мешканців населених пунктів, які знаходяться у зоні прикордонної смуги, перепустка діє на безстроковий термін. Водночас дозвіл на перебування працівників підприємств надається на один рік.

Відповідальність за порушення правил прикордонного режиму передбачено статтею 202 Кодексу України про адмінправопорушення. Постанову по цій статті виносить керівник прикордонного підрозділу. За порушення правил передбачений штраф 800 грн.

Секретар селищної ради Богдан Тимошук, звертаючись до присутніх, наголосив, що перепустки необхідні для мешканців прикордонних сіл Залісся, Кошари, Вільшанка, Грабове, Адамчуки, Ростань, Мельники, Хрипськ, Пулемець, Піща, Перешпа. Для інших осіб, які приїжджають магістральними дорогами в ці населені пункти і не виїжджають за їх межі (в ліс по гриби і ягоди, в поле тощо), або перебувають у місцях масового відпочинку, перепустки не потрібні.

На нараді обговорили питання роботи комунальної служби в прикордонній смузі, бізнесу, курсування громадського транспорту, напрацювали механізм збору документів від мешканців і централізованої передачі їх у прикордонний підрозділ.

«Перепустки необхідні з міркувань безпеки наших мешканців та країни в цілому. В умовах воєнного стану це надзвичайно важливо. Найближчим часом ми плануємо зустрітися з жителями прикордонних сіл та розповісти їм про нові правила перебування в прикордонній зоні. Окрему роботу з інформування людей проведуть старости округів», – зазначив Богдан Тимошук.

 

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь