Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Офіційна позиція Шацької селищної ради щодо вирішення питання надання дозволу на виїзд за кордон неповнолітніх дітей

Дата: 15.02.2024 14:35
Кількість переглядів: 397

Фото без описуСтаттею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Комісія з питань захисту прав дитини  (не опікунська рада) – це консультативно-дорадчий орган. Рішення комісії оформлюється протоколом та носить рекомендаційний характер для виконавчого комітету селищної ради як органу опіки та піклування, який безпосередньо приймає рішення або для вирішення питання у судовому порядку.

До виконавчого комітету Шацької селищної ради, як до органу опіки та піклування, звернувся представник гр. Мішиної Ю.В. із заявою про надання дозволу на тимчасовий виїзд за межі України строком, що не перевищує трьох років, малолітніх дітей та оформлення необхідних для цього документів без згоди їх батька.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини, яка згідно з повноваженнями готує рекомендації виконавчому комітету як органу опіки та піклування, було розглянуто усі матеріали, в тому числі заяву від адвоката, який представляє інтереси батька дітей, вивчено законні підстави  для надання такого  дозволу.

У Цивільному Кодексі України, Сімейному Кодексі України,  Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 року № 57, визначено виключні підстави, умови перетину державного кордону України особами до 16 років та перелік необхідних документів,  серед яких не передбачено наявність дозволу органу опіки та піклування на перетин кордону без згоди одного з батьків.

Відповідно до п. 2.3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (зі змінами), у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Отже, гр. Мішина Ю.В. може безперешкодно виїхати з дітьми за кордон без згоди батька дітей, у тому числі для їх оздоровлення, під час дії правового режиму воєнного стану.

Якщо для в’їзду на територію певної держави необхідною є згода обох батьків, то така згода отримується або шляхом укладання довіреності у нотаріуса, або вирішується виключно в судовому порядку.   

Орган опіки та піклування не наділений такими повноваженнями, не може керуватися емоціями, шантажем з боку одного з батьків, тиском соціальних мереж, а діє виключно в межах та у спосіб, передбачений чинним законодавством України.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь