Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Родичам зниклих безвісти військовослужбовців Шацької громади розповіли, як шукати рідних

Дата: 09.11.2023 12:07
Кількість переглядів: 231

Фото без опису

8 листопада в Шацькій селищній раді відбулася зустріч родичів безвісти зниклих воїнів громади з Раїсою Клименко, координаторкою уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, при Міністерстві з питань реінтеграції ТОТ у Волинській області, та адвокаткою Оксаною Щесюк. До діалогу долучилися Ольга Сахарук, заступниця Шацького селищного голови, Андрій Лайтар, начальник сектору поліцейської діяльності №2 смт Шацьк Ковельського РУП ГУНП України у Волинській області, Наталія Новікова, головна спеціалістка Четвертого відділу Ковельського РТЦК та СП.

Спільно обговорили алгоритм дій родичів у випадку, коли військовослужбовець зник безвісти чи потрапив у полон.

Фото без опису

Зі слів Раїси Клименко, рідним слід першочергово звернутися до місцевого відділу РТЦК та СП та до військової частини, в якій військовослужбовець проходить службу. Там їм мають повідомити, що відбувається з особою, чому вона не виходить на звʼязок та де зараз знаходиться. Далі необхідно звернутися у Національне інформаційне бюро (НІБ) з відповідним повідомленням, яке зафіксується, та до Червоного Хреста – єдиної організації, яка має змогу контактувати з росією в питанні полонених.

Маючи офіційне сповіщення про зникнення військовослужбовця, рідним належить звернутися до органів Національної поліції, які реєструють кримінальне провадження за вказаними обставинами. Також важливо отримати витяг з ЄРДР про розпочате провадження. Якщо витяг із службового розслідування не надали, слід зателефонувати на гарячу лінію міністерства оборони України. На цьому етапі в родичів беруть зразки ДНК для ідентифікації тіл загиблих воїнів на співпадіння.

Фото без опису

Координаторка уповноваженого  наголосила родичам зниклих безвісти на необхідності робити копії всіх заяв і документів, які вони подають, або фотографувати їх, бо є випадки, коли РТЦК та СП відправляв поштою документацію у військову частину, а там нічого не отримували.

Раїса Михайлівна зазначила, що 70-75 % усіх зниклих безвісти – це полонені. Рідним важливо пам’ятати те, що не можна публікувати в соцмережах інформацію про воїнів. Будь-які опубліковані дані про зниклих можуть потрапити до ворожої сторони, що нашкодить військовослужбовцям. Також у таких випадках активізуються шахраї, які виманюють гроші в родичів, обіцяючи повернути зниклих безвісти.  

Раїса Клименко рекомендувала рідним постійно моніторити російські телеграм-канали, які публікують інформацію про українських полонених. Там можна знайти потрібну інформацію, впізнати навіть по незначних деталях рідну людину, а відтак надати корисну інформацію слідчому.

Фото без опису

Через повітряну тривогу присутні продовжили спілкування в укритті Шацької селищної ради. Виступили адвокатка Оксана Щесюк та Наталія Новікова, головна спеціалістка Четвертого відділу РТЦК та СП. Окремо зупинилися на механізмах призначення грошового забезпечення та інших соціальних гарантій, що передбачені для родин полонених і зниклих безвісти захисників. Наостанок родичі мали можливість отримати від фахівців індивідуальні консультації та поради щодо їхніх подальших дій у пошуку зниклих безвісти.

Фото без опису

Звернутися до Раїси Клименко, координаторки уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, при Міністерстві з питань реінтеграції ТОТ у Волинській області можна за телефонами:
+38 (050) 675-34-17,
+38 (096) 933-92-63.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь