Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Засідання комісії з питань перейменування вулиць населених пунктів Шацької громади

Дата: 12.07.2023 17:25
Кількість переглядів: 909

Фото без опису

12 липня відбулося засідання новоствореної комісії (розпорядження від 29 червня 2023 року № 183-р) з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків та інших об’єктів Шацької селищної територіальної громади. Напрацьоване рішення попередньої комісії щодо перейменування вулиць не було підтримане депутатами на черговій сесії селищної ради, відповідно процедуру декомунізації і дерусифікації було розпочато з нуля.

Головою комісії став депутат селищної ради Андрій Лисий, його заступником – депутат Анатолій Полінкевич. В склад комісії ввійшли депутати селищної ради, працівники апарату ради, освітяни, історики, громадські активісти та старости.

Відповідно до законодавства Шацька громада повинна позбутися спадщини тоталітарного минулого, усунути з громадського простору символи ворожих до України режимів, а також елементи їх пропаганди. Головний акцент в нових назвах вулиць більшість членів комісії рекомендували зробити на увічненні імен видатних українців та відновленні місцевих топонімів, адже це формує нашу ідентичність та береже історичну пам'ять.

Також висловилися проти надання вулицям нейтральних назв та обговорили можливість їх перейменування на честь загиблих Героїв. Щодо останнього, то, на думку більшості, цього не варто робити, бо полеглих воїнів сьогодні більше, ніж вулиць, які потрібно перейменувати. Якщо іменами одних Героїв назвуть вулиці, то це буде несправедливо до інших загиблих.

Ольга Сахарук нагадала присутнім, що пам'ять про військовослужбовців громади, які загинули у війні від рук російських окупантів, Шацька селищна рада хоче увічнити в Меморіальному комплексі з алеєю захисників України та меморіальними дошками загиблим землякам, який заплановано побудувати в Шацьку після закінчення воєнного стану. 

 В ході роботи члени комісії затвердили Положення про комісію з питань найменування (перейменування), опрацювали списки вулиць кожного населеного пункту Шацької громади, виокремивши серед них ті, що мають у собі радянські, російські і білоруські маркери культури та історії, а тому підлягають перейменуванню. Такі вулиці є в Шацьку, Світязі, Пульмі, Піщі, Кропивниках, Пулемці, Мельниках, Самійличах, Пехах. Відповідно до законів України та інших нормативно-правових актів перейменувати потрібно вулиці 50 років Перемоги, Степана Шковороди, 40 років Перемоги, Жовтнева, Федорова, 1 Травня, 8 Березня, Травнева, Вереснева, Брестська, Колгоспна, Гагаріна, Мічуріна, Африкантова.

Наступним кроком у роботі комісії повинні стати напрацювання пропозицій щодо нових назв з відповідною інформаційною довідкою, опитування громадськості, проведення громадських слухань, узагальнення інформації та створення рекомендацій, які будуть винесені на розгляд сесії селищної ради.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь