Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

У Шацькій громаді реалізували проєкт для соціальної інтеграції переселенців

Дата: 22.11.2022 14:54
Кількість переглядів: 321

Фото без опису

Станом на листопад 2022 року у Шацькій громаді мешкає понад 900 внутрішньо переміщених осіб. Значна частина з них планує лишитися тут на довший період часу, а дехто і на постійне проживання.

Щоб сприяти соціальній адаптації та інтеграції переселенців у громаді, протягом червня – жовтня Волинський Інститут Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» реалізував проєкт «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області».

«Пророблену нами роботу можна поділити на три складові. Перша – дослідницька. Було організовано фокус-гурупи, опитування, обговорення, щоб з’ясувати думки ВПО та місцевих жителів і напрацювати ідеї інтеграційних заходів. Друга – освітня. Зокрема, у п’яти населених пунктах громади відбулися тренінги з поводження у надзвичайних ситуаціях. А шкільні психологи та культурні менеджери змогли підвищити свої навики роботи в умовах війни завдяки двом навчанням, які було організовано в Луцьку», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Вона додає, що напрацьовані під час обговорень ідеї, стали основою для третьої складової проєкту – реалізації семи інтеграційних заходів. Всі вони були присвячені різним темам, які близькі як переселенцям, так і жителям Шацької громади.

Зокрема, у серпні в селі Мельники було організовано захід «Ми - діти України», учасники якого мали змогу відвідати благодійний ярмарок, долучитися до турніру з волейболу, творчих майстер-класів, квесту, благодійної лотереї та інших активностей. Водночас, це не єдиний інтеграційний захід, який відбувся у цьому місяці. 13 -16 серпня ВПО та місцеві жителі взяли участь у спортивних змаганнях, цікавих дитячих розвагах та поспілкуватися з селищним головою під час гутріки. А 22 серпня усі зацікавлені могли здобути нові знання і навики завдяки тренінгу з розвитку власної справи.

«Було дуже корисно дізнатися деталі про державний грант для старту або розширення бізнесу. Крім цього я багато читав про те, як пишеться бізнес-план, а тут я міг у цьому попрактикуватися і отримати поради спеціалістки», – ділиться враженнями один з учасників заходу Володимир.

Продовжилися інтеграційні активності і осінню. Екскурсія до Шацького природного заповідника, культурно-освітні заходи з популяризації українських традицій та творчості місцевих літераторів зібрали чимало зацікавлених переселенців і місцевих.

Що вдалося досягти завдяки цим заходам? Насамперед покращити комунікацію між переселенцями, жителями громади і представниками влади. Також, проєктні активності дали можливість ВПО краще пізнати громаду, де нині мешкають, і сприяли їх згуртуванню.

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь