Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Щоб не допустити пошкодження дерев, вчасно виявляйте американського білого метелика

Дата: 24.05.2022 16:10
Кількість переглядів: 536

Фото без опису

На території м. Ковель помітили відродження гусені американського білого метелика (АБМ). При обстеженні території, зараженої в минулому році в Шацьку, американського білого метелика не виявили, оскільки був знищений осередок його розповсюдження. Але могли перезимувати окремі лялечки, а з них утворитись метелики і розповсюдитись  на якусь іншу територію.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати: збір та знищення гусениць та кладок яєць; обрізку гілок з гніздами гусені та спалювання їх у спеціально відведених місцях; очищення дерев від нашарування кори; знищення рослинних решток; перекопування пристовбурових кругів у садах, парках та на присадибних ділянках.

Американський білий метелик - всеїдний шкідник, що пошкоджує більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, який особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися.

В наших умовах він розвивається у двох поколіннях: перше з’являється у травні, друге – у середині липня чи на початку серпня.  Друге покоління найбільш шкодочинне.

Для проведення хімічної обробки  необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. У населених пунктах для знищення гусені обох поколінь можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами. Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечує високу ліквідаційну ефективність.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення карантинних організмів покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

У разі підозри виявлення американського білого метелика звертайтесь до фітосанітарної служби (смт Шацьк, вул. Шковороди,78).

Федір Копитко, фітосанітарний інспектор

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь