Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Особливості нових норм харчування дітей в закладах освіти

Дата: 23.02.2022 14:00
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, запрацювала повною мірою. Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість цукру та солі, субпродуктів, жирів тваринного та рослинного походження. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, риби, м’яса,  свіжих фруктів та овочів.

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80г до 30-50г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, що протягом  п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчування  забезпечити дві порції м’яса по 70г, 100г або 120г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування у школі,  або не більше трьох разів на тиждень у разі 6-7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10 % від загальної кількості калорій;
  • у стравах мають бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру чи солі;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількостій без додавання цукру та підсолоджувачів;

У їдальнях заборонено продавати:

  • солодкі хлібобулочні вироби , продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
  • газовані напої, зокрема і солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються здобувачам освіти/дітям, складаються примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі наявності). Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.

 

Шацьке  управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь