Особливості нових норм харчування дітей в закладах освіти
1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, запрацювала повною мірою. Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість цукру та солі, субпродуктів, жирів тваринного та рослинного походження. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, риби, м’яса, свіжих фруктів та овочів.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80г до 30-50г;
- збільшити кількість м’яса птиці так, що протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчування забезпечити дві порції м’яса по 70г, 100г або 120г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Особливості продуктів:
- приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
- картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування у школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6-7-денного перебування;
- відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
- салати треба заправляти перед видаванням;
- треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
- надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
- м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
- насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10 % від загальної кількості калорій;
- у стравах мають бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру чи солі;
- сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
- сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
- заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
- питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількостій без додавання цукру та підсолоджувачів;
У їдальнях заборонено продавати:
- солодкі хлібобулочні вироби , продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої, зокрема і солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.
З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються здобувачам освіти/дітям, складаються примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі наявності). Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.
Шацьке управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Волинській області