A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шацька селищна територіальна громада
Офіційний сайт

Особливості нових норм харчування дітей в закладах освіти

Дата: 23.02.2022 14:00
Кількість переглядів: 240

1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, запрацювала повною мірою. Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість цукру та солі, субпродуктів, жирів тваринного та рослинного походження. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, риби, м’яса,  свіжих фруктів та овочів.

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза, до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80г до 30-50г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, що протягом  п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчування  забезпечити дві порції м’яса по 70г, 100г або 120г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування у школі,  або не більше трьох разів на тиждень у разі 6-7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10 % від загальної кількості калорій;
  • у стравах мають бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру чи солі;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількостій без додавання цукру та підсолоджувачів;

У їдальнях заборонено продавати:

  • солодкі хлібобулочні вироби , продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
  • газовані напої, зокрема і солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються здобувачам освіти/дітям, складаються примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі наявності). Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.

 

Шацьке  управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь