Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Застосування РРО з 1 січня 2022 року: роз'яснення від Державної податкової служби України

Дата: 27.01.2022 09:00
Кількість переглядів: 592

Фото без опису

Головне управління ДПС у Волинській області інформує, що згідно з вимогами Податкового кодексу з 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій / програмні реєстратори розрахункових операцій (далі PPO/ПРРО) при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Таким чином, на сьогодні від обов'язку застосування PPO/ПРРО звільнені фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої групи.

Також фізичним особам - підприємцям, які сплачують єдиний податок та здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних), дозволено проводити розрахункові операцій без застосування PPO/ПРРО за умови використання розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Дана норма визначена пунктом 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"» (далі - Перелік №1336).

Водночас пункт 1 Переліку №1336 не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об'єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими фізичними особами-підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими радами та радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов'язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм i умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Також відбулися зміни у законодавстві, якими встановлюються вимоги до платників податків щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Порядок №496 не поширює свою дію на платників єдиного податку I групи. Із загального числа платників єдиного податку II - IV груп Порядок №496 поширює свою дію виключно на платників, визначених у п. 61 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, які здійснюють:

  • реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Водночас Порядок №496 поширює свою дію на ФОПів III групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Таким чином, фізичні особи - підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, не зобов'язані вести облік товарних запасів та підтверджувати ïx походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування PPO.

Разом з цим Порядок №496 встановлює обов'язок ведення обліку товарних запасів за місцем ïx реалізації для ФОПів, які використовують загальну систему оподаткування та здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Головним управлінням ДПС у Волинській області проведено аналіз та встановлено перелік зареєстрованих у населених пунктах громади фізичних осіб - підприємців платників податків на загальній системі оподаткування, платників єдиного податку 2-4 груп, які здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі або громадського харчування, та станом на 24.01.2022 не зареєстрували PPO/ПРРО (додасться в електронній формі).

Встановлення та використання PPO/ПРРО платниками податків має призвести до збільшення надходжень до бюджету, зокрема й місцевого, оскільки безконтрольність обсягів виторгів з боку держави дає можливість несумлінним платникам податків декларувати доходи, які не відповідають реальним, але й сприятиме захисту прав споживачів, оскільки покупці, отримавши розрахунковий документ, зможуть відстоювати свої права у разі придбання неякісного товару/послуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь