Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

100 добрих справ: продовження будівництва системи каналізування населених пунктів навколо озера Світязь

Дата: 17.01.2022 16:00
Кількість переглядів: 1160

#79. На території Шацької селищної ради триває реалізація проєкту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» (далі - проєкт) в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, що реалізується завдяки Європейському інструменту сусідства.  

На сьогодні в межах проєкту проводяться будівельні роботи у п’яти населених пунктах по трьох об’єктах, а саме:

  • будівництво каналізаційної мережі у західній частині смт Шацьк, с. Гаївка, с. Мельники та каналізаційних очисних споруд в смт Шацьк;
  • будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у с. Світязь;
  • будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у с. Пульмо.

Реалізація проєктів здійснюється впродовж 2018-2022 років. На даний час прокладено 19 270 м трубопроводів, змонтовано 31 КНС. В грудні 2021 р. виконано приєднання 18-ти КНС та очисних споруд с. Світязь до електромережі.

По Шацьку, Мельниках та Гаївці будівництво каналізаційної мережі – на стадії завершення (готовність 96%). Орієнтовно  в березні 2022 року розпочнуться пусконалагоджувальні роботи, після виконання яких буде можливість приступити до відновлення проїздів.

В с. Світязь продовжуються будівельно-монтажні роботи. В кінці 2021 року підключено до електромережі очисні споруди та КНС.

Читайте також100 добрих справ: приєднання електроустановок до електричних мереж у межах реалізації міжнародного проєкту з каналізування

На вулицях Молодіжна та Шкільна, після настання потепління, буде завершено  обв’язку змонтованої КНС. Складність виникає під час  виконання робіт на глибині шести-семи метрів при високому рівні грунтових вод. По завершенню пусконалагоджувальних робіт дорожнє покриття по вулиці Жовтнева та інших буде відновлено до попереднього стану.

Продовжуються роботи також і в с. Пульмо, де в урочищі Мокошин з настанням тепла буде встановлено КНС з обв’язкою та, після осідання грунту, відновлено дорожнє покриття і з’їзди.

На жаль, постійно фіксуються спроби крадіжок каналізаційних люків з обоймами. Неодноразово працівники підрядної організації припиняли роботи з демонтажу обладнання з каналізаційних колодязів.

При нагоді звертаємося до власників домогосподарств з проханням не підключатися самовільно до мережі та не спускати дощову воду. Система ще не працює, відповідно наслідками протиправних дій громадян є підтоплення сусідів і значні перешкоди для будівельників.

Орієнтовно в березні 2022 року розпочнуться пусконалагоджувальні роботи, якими передбачено монтаж шаф управління, розконсервування з налаштуванням обладнання, завершення герметизації примикань та люків, розведення бактерій на очисних спорудах (при температурах нижче 8 градусів розмноження та розвиток бактерій неможливий).

Це, в свою чергу, надасть змогу відкачати воду з усієї мережі, провести  перевірку, аналіз та приймання виконаних робіт. Введення в експлуатацію каналізаційної мережі можливе лише за умов проведення пусконалагоджувальних робіт, приймання мережі та відновлення проїздів.

Читайте такожОперація – каналізація: Європа рятує Шацькі озера від забруднення 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь