Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Сергій Карпук:«Реформи та ініціатива – шлях до позитивних змін у Шацькій громаді»

Дата: 20.12.2021 09:10
Кількість переглядів: 1261

Фото без опису

Сергію Вікторовичу, вже минув рік, як Ви очолили Шацьку громаду у новому форматі. Як можете його охарактеризувати?

-Спочатку, коли громада тільки створилася, було складно, адже працювали над формуванням нових структур, апарату, інших виконавчих органів. Але згодом усі включилися в роботу, апарат запрацював, ми почали заявляти про свою участь у численних проєктах на рівні держави. Загалом рік минув дуже вдало в плані реалізації проєктів, залучення коштів, роботи виконавчого апарату. Якщо кожен наступний буде хоча б на такому рівні – думаю, наші люди ще більше відчують зміни в громаді.

-Чи відчуваєте підтримку жителів громади? В яких питаннях не вдається «достукатися» до людей?

-Якщо ініціатива йде від нас в громаду – то є і підтримка. Але все одно треба в більшості випадків проявляти ініціативу: збирати людей, розповідати, зачіпати різні сфери інтересу: чи це молодіжна політика, чи питання покращення матеріальної бази комунальних закладів на території, вирішення інших поточних проблем. Відзначу, що в цьому році жителі нашої громади були дуже активними: ініціативні групи подали аж 25 проєктів, з яких 12 реалізується в селищній раді в межах громадської участі.

Не знаю, чи є такі питання, з якими не вдається «достукатися» до людей. Звичайно, не з першого разу вдається вирішити ту чи іншу проблему, доводиться багато розповідати, комунікувати, переконувати. Та й будь-які зміни сприймаються людьми насторожено.  А селищна рада в певному сенсі є реформатором. Мешканцям необхідно пояснювати, звідки беруться кошти, куди вони витрачаються, скільки об’єктів утримується за рахунок місцевих бюджетів…

-Який фінансовий ресурс був спрямований на громаду протягом року з державного та обласного бюджетів та що вдалося заробити власними силами?

-В цьому році Шацьк отримав велику фінансову підтримку. До нас були спрямовані кошти напряму з держбюджету, через область (зведення Піщанської школи за президентською програмою «Велике будівництво», реконструкція Пульмівської амбулаторії). Цими проєктами займалося управління капітального будівництва ОДА. Така ж ситуація – і з будівництвом доріг.

Є проєкти, які реалізовувати ми, наприклад, реконструкція приміщення відділу ЦНАП, є такі, куди залучали кошти соцеконому, обласного екологічного фонду. 

А є й інші, які впроваджує область, але водночас громада долучається до співфінансування (будівництво спорткомплексу на базі «Гарт», школа в селі Піща).

З початку року ми передбачали отримати в бюджет загального фонду 49 мільйонів гривень, але вже маємо 65 мільйонів, тобто суттєво його перевиконали. По спецфонду отримали кошти з продажу земель (близько 2 мільйонів гривень – від семи ділянок). Поповнили бюджет і за рахунок оренди земель.

-Літній сезон для більшості людей – це відпочинок на Шацьких озерах. А от для місцевих, як і для влади – це надважка пора. Тож яким він був для громади?

-Вважаю, що ми добре спрацювали протягом літнього сезону, зокрема в питанні наповнення селищного бюджету. Активізувала роботу спеціальна комісія, яка займалася легалізацією робочих місць та контролювала сплату податків суб’єктами підприємницької діяльності. Велику увагу приділяли туристичному збору, проводили багато нарад з власниками баз відпочинку. Створили промо-ролик з роз’ясненням, як сплачувати збір, для зручності людей зробили управління «Центр розвитку громади» податковим агентом. Якщо у 2020 році зібрали 150 тисяч гривень, то в нинішньому – 425 тисяч гривень.

Окрім того, перед літнім сезоном залучили дизайнерську фірму зі Львова, яка розробила логотип та брендбук громади. Це для того, аби Шацькі озера були впізнавані серед інших туристично-курортних місць. Зараз в розробці – туристичний сайт, яким займається відділ туризму та промоцій, аби кожен турист знав, де можна зупинитись на ніч, пообідати, куди піти на цікавий захід.

Влітку також старалися заповнити сферу дозвілля для туристів: спільно з бізнесовими структурами організовували культурні, спортивно-масові заходи, вперше започаткували святкове відкриття відпочинкового сезону.

-За останній рік у громаді кардинально змінився стан доріг. Які кошти вдалося освоїти та яка ситуація із комунальними шляхами?

-Так, протягом року в Шацькій громаді дорогам приділялася величезна увага, і тепер вони є одними з найкращих в області, нашою гордістю. На будівництво автошляху Піща-Шацьк-Любомль було використано понад 250 мільйонів гривень, Шацьк-Прип’ять-Любохини –150 мільйонів, урочище Гряда-Пульмо – 78 мільйонів. Фактично із чотирьох доріг державного значення, які є на території громади, три вдалося повністю відремонтувати. Наступного року нашим завданням буде ремонт відрізка Піща-Пулемець – вже розробляємо на нього проєктну документацію та передбачили кошти на експертизу.

Добре спрацювали в цьому році і по місцевих дорогах. На їх ремонт залучили біля 120 мільйонів гривень: завершили будівництво дороги Залісся-Грабове-Адамчуки (90 мільйонів) та Світязь-Шацьк. Також розробили проєкт та отримали перші кошти (1,25 мільйона з держбюджету) на ремонт комунального шляху по вулиці Набережна, що в селі Світязь. Вартість робіт – 25 мільйонів гривень.

Плануємо зробити дорогу до ще однієї туристичної локації – урочища Гушове, де будують спорткомплекс і є чимало туристичних баз. Вартість робіт – 6 мільйонів гривень. Сподіваюсь, до початку туристичного сезону ця дорога буде відремонтована.

Крім того, виділяли гроші комунальному підприємству на грейдерування місцевих доріг, а власну техніку громади залучали навіть до робіт на автошляхах районного та обласного значення.

-Знаю, що на початку року Шацька селищна рада прийняла програму підтримки малого бізнесу, зокрема, виділила кошти для тих, хто хоче започаткувати власну справу. Вдалось кошти запустити в дію?

-Так, програму ми прийняли та передбачили фінансування в розмірі 50 тисяч гривень. Але цими коштами ті, хто подавав заявки, так і не скористалися з певних причин. Умови участі у програмі – легальна діяльність, офіційне працевлаштування. Шкода, що люди упустили цей шанс, хоч ініціатива йшла саме від них. Думаю, що в наступному році програма таки запрацює.

-На останніх сесіях прийняли низку рішень про реорганізацію шкіл. Що зміниться в їхній діяльності та чи вистачає освітянської субвенції на навчальні заклади?

-Ми провели аналіз щодо комплектності наших шкіл, який показав, що в нашій громаді є такі, які не відповідають обласній стратегії щодо наповнюваності класів, та утримання яких є дороговартісним у перерахунку на утримання одного учня. Тому понизили ступінь школи в селі Пехи, в наступному році призупиняємо функціонування школи І ст. в селі Голядин, понижуємо ступінь закладів у селах Прип’ять, Ростань, Острів’я. Зараз важко сказати, чи вистачить нам освітньої субвенції (а це – 67 мільйонів гривень, хоча в першому варіанті держбюджету планували майже 70 мільйонів), та з завданням оптимізації шкіл ми впоралися.

-Медицина, особливо на селі, це одне з найбільш болючих питань чи не для кожної громади. Що за рік вдалося зробити в цій сфері, аби сільська медицина дійсно була доступною для людей і який стан справ з Шацькою лікарнею?

-За цей рік нам вдалося в медицині громади зробити основне – залучити молодих спеціалістів. В попередні роки ми покращували матеріальну базу, а тепер зайнялися кадрами. Зазначу, що з цією проблемою стикається кожна лікарня. В цьому році прийшли до нас медики вузької спеціалізації та сімейні лікарі, які вчилися за кошти районного бюджету. Сподіваюся, що, маючи спеціалістів та сучасну апаратуру, лікарня укладе додаткові договори на ще декілька пакетів послуг з Нацслужбою здоров’я. Наприкінці року отримали можливість придбати новий рентгенапарат вартістю 2,5 мільйона гривень. Для молодих спеціалістів виділяємо житло в гуртожитку, який відремонтували і де створили хороші умови для проживання. Разом з тим у бюджеті доводиться шукати кошти для утримання ФАПів у селах, адже на них гроші з Нацслужби здоров’я не виділяють. Тому ми будемо оплачувати 10 окладів сільських фельдшерів за кошти селищного бюджету. Якщо загалом говорити про ситуацію в «первинці», то маємо три сучасні амбулаторії – Шацьку, нову Піщанську та капітально відремонтовану Пульмівську. Є в нас і чотири нові авто, які надійшли в Шацьку лікарню. Чекаємо на поставку ще одного.

-На території громади в цьому році будувалось кілька великих об’єктів (Піщанська школа, спортивний комплекс на базі «Гарт», каналізування за європроєктом). Коли запустять їх в дію?

-Так, справді, масштаби нового будівництва в громаді вражають. Спорткомплекс на базі «Гарт» ВНУ ім. Лесі Українки є перехідним об’єктом, тому його будівництво, сподіваюся, буде завершене до кінця наступного року. Його вартість – близько 40 мільйонів гривень, з них наша частка – 10% від суми. Є певні домовленості, зокрема, підписаний Меморандум з університетом про те, що там зможуть займатися і наші спортсмени, оскільки громада також вкладала туди кошти. Будівництво Піщанської школи має бути завершено до 1 січня 2022 року, на її співфінансування ми виділяли 2,8 мільйона гривень.

Стосовно каналізування, то проєкт продовжили до кінця 2022 року. Всі пуско-налагоджувальні роботи будуть завершені до початку літнього сезону відпочинку, а далі піде підключення будинків. На жаль, зараз не можуть запустити пробні роботи, адже бактеріям, які будуть застосовуватись для очищення каналізаційних стоків, потрібна плюсова температура. Ще один нюанс, через який відтермінували завершення проєкту – електрифікація території в селі Пульмо, що не було передбачено проєктом. На електрифікацію кварталу запланували 1,1 мільйона гривень, а щоб повністю зробити – треба ще 3,5 мільйона гривень.

-З чим пов’язані майбутні плани громади?

-Зазначу, що вагомими здобутками в нинішньому році стали відкриття дитячого садка в селі Самійличі, до облаштування якого ми залучили кошти Міжнародної організації з міграції; придбання сміттєвоза для комунального підприємства (за рахунок співфінансування: коштів субвенції на соціально-економічний розвиток території громади та грошей з селищного бюджету); пожежного автомобіля (ми виділили 80 тис. грн. на переобладнання гаража під його габарити); будівництво чотирьох дитячих майданчиків; ремонт сільських клубів, обелісків; курсування комунального пасажирського транспорту; капітальний ремонт внутрішньогосподарських меліоративних каналів; впорядкування та ліквідація стихійних сміттєзвалищ і багато іншого.

Щодо планів, то найперше будемо продовжувати роботи з ремонту та будівництва доріг, бо насправді в нас дуже багато проблемних шляхів. Пріоритет – центральні дороги, щоб з кожного старостинства люди мали можливість якісного і комфортного доїзду до центру громади. Плануємо покращувати стан комунальних об’єктів, зокрема, проводити тепломодернізацію шкіл, дитсадків, клубів.

Хочемо вийти на показник 90% виконаних робіт з вуличного освітлення. Є готові проєктні документації, шукаємо ресурс для того, щоб почати роботи. Відзначу, що лише обслуговування вуличного освітлення в наступному році коштуватиме громаді 1,4 мільйона гривень (оплата тарифу, заміна ламп).

Вагома увага – туризму. Плануємо зробити нову туристичну локацію у співпраці з бізнесом, що в майбутньому принесе податки в громаду. У планах – розробити проєктну документацію по урочищу Гряда і перетворити його на чудове місце відпочинку. Стосовно Шацького будинку культури, який вже роками стоїть закритий, то ми подали заявку на проєкт президента «Про створення кінотеатрів у найбільших територіальних громадах» і вже почали збирати для цього необхідну документацію. Очікуємо в наступному році відчути переваги участі громади в проєкті USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»); швейцарсько-українській програмі «EGAP», готуємо пропозиції на участь у програмі «Польща-Білорусь-Україна», яка стартуватиме у 2022 році. Є готові проєкти по тротуарах та освітленню в селах Пульмо (вартість 23 мільйона), Прип’ять (10 мільйонів).

Загалом за рік зробили дуже багато, ще більше маємо планів на наступний рік. Надіюся, все в нас вдасться!

Віта ШЕПЕЛЯ 

Джерело: газета «Новий погляд+» 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь