Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Сергій Карпук: «Координаційна рада – це комунікація, обмін досвідом і спільне вирішення проблем»

Дата: 16.08.2021 10:44
Кількість переглядів: 1103

Фото без опису

13 серпня в селі Гаївка, на базі санаторію «Лісова пісня», відбулася Координаційна рада з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради.

В офіційному заході взяли участь народний депутат В’ячеслав Рубльов, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, представниця уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Світлана Семчишин, очільники волинських громад, фахівці органів виконавчої влади. Шацьку селищну територіальну громаду прдставляли селищний голова Сергій Карпук та секретар селищної ради Богдан Тимошук.

Звертаючись до присутніх, голова обласної ради Григорій Недопад зазначив, що на порядок денний виїзного засідання винесені найбільш актуальні питання громад та проблеми, які потребують першочергового вирішення.

Про законодавчі ініціативи Асоціації міст України щодо захисту інтересів органів місцевого самоврядування розповів її виконавчий директор Олександр Слобожан, наголосивши, що розроблено законопроєкти, завдяки яким може зрости частка зарахування податку з доходів фізичних осіб до бюджетів громад із 60 до 65%. Асоціація також наполягатиме на залишенні у громадах 5% акцизу на тютюн та більш вигідному для громад розподілі коштів Фонду регіонального розвитку.

Андрій Ведмідь, директор департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Міністерства розвитку громад та територій України, розповів про виклики галузі водопостачання та водовідведення. А експерт Олексій Гаража ознайомив присутніх з пунктами загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки. Детально про земельні аукціони в системі Prozorro поінформував присутніх Антон Опанасенко, менеджер «Української Аукціонної Платформи».

Темою виступу Олександра Кралюка, начальника державної екологічної інспекції у Волинській області, стала взаємодія та співпраця органів місцевого самоврядування з Державною екологічною інспекцією у Волинській області в частині дотримання природоохоронного законодавства.

Про сімейні ферми як нову можливість розвитку громад розповів директор управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко. З його слів, таких ферм на Волині 36. Держава їм сьогодні гарантує хороші дотації, надає податкові пільги, а фермерам офіційно зараховує трудовий стаж. Незабаром така сімейна ферма з’явиться і в селі Хрипськ Шацької громади, де місцевий житель Петро Бруско разом з родиною утримує в своєму господарстві майже 40 корів та обробляє 20 га поля. На сьогодні він оформляє документи на державну реєстрацію сімейної ферми і незабаром зможе скористатися всіма перевагами нового статусу, в тому числі отримати державну фінансову допомогу.

Наостанок присутні мали можливість почути виступ Світлани Семчишин, представниці уповноваженого Верховної Ради України з прав людини по західних областях, на тему здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні, та заручитися підтримкою В’ячеслава Рубльова, члена Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, у врегулюванні суперечливих норм законодавства та вирішенні озвучених на Координаційній раді проблемних питань.

«Проведення таких виїзних засідань дає можливість на місці проаналізувати проблеми громад і розробити дорожню карту шляхів їх вирішення. Сьогоднішня Координаційна рада стала корисною тим, що були заслухані й обговорені актуальні для громад, зокрема і для Шацької, питання екології, земельних відносин, сільського господарства. Крім того, проведений захід – це важлива для лідерів громад комунікація, обмін досвідом, запозичення найкращих практик господарювання, більше того, це робота в команді, яка дає можливість оперативно реагувати на виклики часу і більш плідно працювати для людей», – прокоментував свою участь у Координаційній раді очільник Шацької громади Сергій Карпук.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь