Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

До уваги бізнес-спільноти: строки та порядок оновлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника

Дата: 10.07.2021 08:28
Кількість переглядів: 1455

 

Нагадуємо, що з 11 липня 2021 року набирає чинності наказ Мінфіну від 19.03.2021  № 163, яким затверджено Положення про форму та зміст структури власності. Даний наказ зобов'язує юридичних осіб з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника в обов'язковому порядку надавати відповідну інформацію державному реєстратору.

Відповідно до п. 9 ч.2 ст. 9 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» в ЄДР містяться відомості кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа (крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій).

Всі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань мають міститися відомості про кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ) протягом трьох місяців мають подати державному реєстратору документи для оновлення в ЄДР відомостей про КБВ. Таким чином, у період з 11 липня 2021 року до 10 жовтня 2021 року (включно) необхідно здійснити оновлення в ЄДР відомостей про кінцевих бенефіціарних власників, а отже потрібно подати державному реєстратору:

•заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) - форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування - форма 4;

•структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;

•витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі коли засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

•нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Оновлення в ЄДР відомостей про кінцевих бенефіціарних власників можливо як під час проведення окремої реєстраційної дії відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону про реєстрацію, так і при вчиненні інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про кінцевих бенефіціарних власників. Наприклад, якщо у юридичної особи є потреба внести зміни до відомостей про свій відокремлений підрозділ чи перейти на діяльність на підставі модельного статуту, у формі заяви щодо державної реєстрації юридичної особи заявник у блоці "Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника" може обрати поле "потребують оновлення" та заповнити відповідні сторінки заяви з оновленими даними про такого КБВ.

Важливо, що адміністративний збір не буде справлятися у разі подання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників в обсязі, визначеному Законом про реєстрацію, протягом трьох місяців з дня набрання чинності Наказом про структуру власності, тобто до 10 жовтня 2021 року (включно).

Разом з тим, у разі одночасного внесення інших змін до відомостей ЄДР про юридичну особу чи починаючи з 11.10.2021, адміністративний збір буде справлятися у розмірі, встановленому ст. 36 Закону про реєстрацію.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Крім того, необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу кінцевих бенефіціарних власників на діяльність юридичної особи. Зі зразками складання схематичного зображення структури власності можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мінфіну https://bit.ly/3wpd2uP.

Зверніть увагу, що згідно з нормою ч. 6 ст. 166-11 КпАП неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої Законом про реєстрацію інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей КБВ юридичної особи тягне за собою накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу),  від 17000 до 51000 грн.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь