Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Запобігання виникнення пожеж у весняно-літній період на території Шацької громади

Дата: 31.05.2021 11:47
Кількість переглядів: 534

 

Станом на 25 травня на території Шацької селищної ради зареєстровано 1 пожежу в породних екосистемах на площі близько 0,5 га. Пожежа сухої трави виникла 27 березня в урочищі «Підвовчиння» за межами населеного пункту біля с. Підманове. Причиною пожежі є необережне поводження з вогнем. Особу, яка вчинила загоряння, встановлено,  складено протокол за ст. 77-1 та накладений штраф 3060 грн.

Безпосередньо причиною виникнення пожеж, як правило, є порушення вимог правил пожежної безпеки (випалювання сухої рослинності, необережне поводження з вогнем). Як результат, держава витрачає значні матеріально-технічні резерви на ліквідацію таких пожеж (побічний збиток виїзду одного підрозділу ДСНС на гасіння пожежі становить 19 тис. грн.).

Практика запобігання та ліквідації таких пожеж свідчить, що без вжиття інженерних заходів, тобто штучного підтоплення небезпечних ділянок торфовищ, загасити такі пожежі фактично неможливо в короткий термін та з мінімальними витратами.

З метою повного або часткового підтоплення пожежонебезпечної території повинні завчасно створюватись меліоративні системи, які дозволяють завчасно та у короткий термін подавати із природних та штучних водоймищ необхідну кількість води та підтримувати бажаний режим вологості цієї території.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання рослинності або її залишків тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3 060 гривень до 6 120 гривень і на посадових осіб – від 15 300 гривень до 21 420 гривень.

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу карається штрафом від 91 800 гривень до 153 000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк, а ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

27-28 квітня 2021 року здійснено перевірку населених пунктів, розміщених у лісових масивах чи прилягають до них безпосередньо (с. Красний Бір, Адамчуки, Вільшанка, Кошари, Грабове, Гаївка, Мельники, Світязь, урочище Гушово, смт Шацьк, урочище Венське), щодо проорювання  мінералізованих смуг між господарствами та лісовими масивами, наявності пожежних водойм, наявності у населених пунктах пристроїв для подачі звукових сигналів з метою оповіщення людей на випадок пожежі, на проведення робіт інженерно-технічних заходів, спрямованих на розчищення меліоративних каналів, що є на балансі Шацької селищної ради, наявності штучних пожежних водойм в цих населених пунктах.

За результатами перевірки встановлено, що населені пункти с. Красний Бір, Адамчуки, Вільшанка, Кошари, Грабове відокремлені від лісових масивів мінералізованою смугою шляхом оборювання. Роботи проведені ДП «Шацький УЛДЛГ», загальна протяжність оборю вальних мінералізованих смуг біля населених пунктів складає 32 км., загалом ДП «Шацький УЛДЛГ» проведено догляди за мінералізованими смугами протяжністю 150 км. та створено нових протяжністю 200 км. організовано діяльність лісових пожежних станції, сума витрачених коштів на протипожежні заходи складає 256 тис. грн.

Шацьким НПП здійснено протипожежні заходи в рекреаційних пунктах та наметових містечках, створені мінералізовані смуги від доріг, населених пунктів протяжністю 25 км. та використано коштів 5,1 тис. грн. Проведені догляди за мінералізованими смугами протяжністю 310 км. – використано 10,6 тис. грн. На організацію лісових пожежних станцій в першому кварталі використано 66,5 тис. грн. та планується використати 185,3 тис. грн. на утримання лісових пожежних станцій у другому кварталі.

Шацький РС ГУ ДСНС України у Волинській області 

Читайте також:  Будьмо пильними в весняно-літній пожежонебезпечний період!                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь