Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Герої не вмирають: у Шацьку вшанували пам'ять активіста Майдану

Дата: 19.02.2021 19:57
Кількість переглядів: 1241

20 лютого в Україні відзначається День героїв Небесної сотні. Саме в цю пору 2014 року, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку – загинула  найбільша кількість активістів Майдану.

21 лютого на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких назвали «Небесною сотнею» і проводжали в останню путь жалобною піснею «Плине кача...», що стала українським народним реквіємом.

Серед активістів Майдану був і юнак з Шацька Сергій Мокренко. Відстоюючи гідність і свободу, захищаючи ідеали демократії та європейське майбутнє України, він разом з однодумцями рішуче вступив у боротьбу зі злом. Сергій збирав та відвозив до столиці гуманітарну допомогу майданівцям. Під час протистоянь у Києві він зазнав контузії – поруч вибухнув ящик із світлошумовими гранатами.

Згодом, після повалення режиму Януковича та з початком війни на сході України, Сергій Мокренко пішов добровольцем на передову, був двічі поранений. Загинув боєць 28 лютого 2017 року під час мінометного обстрілу на передовій позиції на «Світлодарській дузі».

Напередодні пам’ятної дати, 19 лютого, до могили героя прийшли його мама, Любов Буз, Шацький селищний голова Сергій Карпук, начальник управління «Центр розвитку громади» селищної ради Оксана Юхимук та начальник відділу культури цього управління Анатолій Павлей. Теплим спомином, молитвою згадали про односельця, який разом з іншими, в тому числі з героями Небесної сотні, зумів повернути хід історії України. Очільник громади поклав до могили Сергія Мокренка квіти і висловив співчуття матері.

Цього дня пам’ятний захід зі вшанування учасників Революції гідності та увічнення пам’яті героїв Небесної сотні відбувся в ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» смт Шацьк та інших навчальних закладах громади. Про тих, хто став уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, розповідали в закладах культури. Їм присвятили літературні виставки в бібліотеках.

У неділю в храмах громади за героїв Небесної сотні будуть звершені заупокійні молитви.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь