Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Подвиг героїв Крут – приклад мужності і любові до України

Дата: 29.01.2021 08:00
Кількість переглядів: 797

29 січня 1918 року ввійшло в історію України як одна з трагічних і водночас легендарних її сторінок. Цього дня відбувся бій під Крутами, що вкарбувався в пам'ять поколінь українців як подвиг добровольців, які зголосилися стати на захист Батьківщини.  

Нечисленний загін із юних оборонців української державності – курсантів, студентів і гімназистів – вступив у нерівний бій з чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії і зупинив стрімкий наступ ворога. Утім, близько 30 добровольців поклали на вівтар свободи найдорожче – власні життя: потрапивши в полон до більшовиків, вони були жорстоко і холоднокровно страчені. Наймолодшим полеглим було по 16 років…

У радянські часи історія бою під Крутами, як і вся визвольна боротьба українців, замовчувалася або фальсифікувалася. І лише після здобуття Україною незалежності почали гідно вшановувати подвиг юних героїв як символ патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність.

Нині ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих людей, які так само, як сьогоднішні захисники України на Сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням. Я впевнений, що завдяки воїнам-героям, їхнім щоденним подвигам, подальшій розбудові і зміцненню Збройних сил України, інших військових формувань запанує довгожданий мир на нашій багатостраждальній землі.

Сергій КАРПУК, Шацький селищний голова

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь