Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

До уваги власників собак

Дата: 20.01.2021 15:45
Кількість переглядів: 1215

На вулицях та в місцях загального користування селища Шацьк з’явилися зграї собак, які створюють небезпеку  як для дітей, так і для дорослих. Напад агресивних тварин може призвести до надзвичайних наслідків. Щоб запобігти біді, просимо власників собак утримувати своїх домашніх улюбленців на прив’язі чи у вольєрі.

Власники собак  несуть відповідальність  за неправильний вигул та  порушення інших правил утримання собак, а також за шкоду, заподіяну здоров'ю та майну громадян собакою.

Згідно зі ст. 154 КпАП України за порушення правил утримання тварин для громадян передбачений штраф в розмірі від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів. При повторному порушенні правил утримання тварин передбачений штраф з 51 грн. до 85 грн. і конфіскація собаки. До адміністративної відповідальності за ст. 154 КпАП України можуть залучити за вигул собаки без ошийника і намордника, залишення собаки без нагляду, вигул собаки в стані алкогольного сп'яніння, напад собаки на людину, якщо людині не нанесені рани, чи немає пошкоджень одягу.

Якщо напад собаки завдав шкоди, яка несе небезпеку для здоров'я, рана від укусів носить рваний характер, рани нанесені собакою привели до летального результату, можливе залучення власника собаки до кримінальної відповідальності. Згідно зі ст. 128 КК України нанесення середніх або тяжких тілесних ушкоджень людині карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двісті сорока годин, виправними роботами на строк до двох років, або обмеження свобод на термін до двох років. Ступінь тілесних ушкоджень визначає лікар, точніше судово-медичною експертизою.

У разі смерті потерпілого від собаки для власника тварини настає кримінальна відповідальність, передбачена ст. 119 КК України «Вбивство через необережність». По цій статті власнику собаки загрожує обмеження або позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Також, на підставі ст. 12 ЗУ Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», підлягає компенсації в повному обсязі власником собаки і матеріальна шкода:

• за порваний одяг, взуття, головні убори, сумки в розмірі повної вартості завданих збитків, яка може бути доведена чеками, товарознавчою експертизою, що регламентується статтями 22,1166 ЦК України;

• за шкоду здоров'ю - нанесення рани, переломи, зламані щелепи, зуби при падінні в розмірі повної вартості лікування, в тому числі за проведення операцій, санаторно-курортного лікування, протезування, вартість медикаментів, в тому числі щеплення, що регулюється статтями 1195-1199 ЦК України;

• за моральну шкоду від пережитих страждань, больових відчуттів, страху перед тваринами, наявності шрамів від укусів, які псують зовнішній вигляд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь