Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Фонд соціального страхування розпочинає здійснення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності

Дата: 29.03.2019 12:27
Кількість переглядів: 808

З метою забезпечення контролю за здійсненням видатків Фонду, недопущення неправомірних виплат, виявлення та усунення зловживань під час призначення матеріального забезпечення Фондом соціального страхування України з березня 2019 року відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду.

Листок тимчасової  непрацездатності фактично є чеком на отримання коштів від Фонду соціального страхування України. Тому так важливо не допускати зловживань і проводити роботу з упередження неправомірного використання коштів Фонду. Проводити не лише перевірки, але й роз’яснювальну роботу, тісно співпрацювати із закладами охорони здоров’я, МСЕК. Наприклад, упродовж 2018 року за результатами перевірок страхувальників встановлено, що 8 614 листків непрацездатності було видано з порушенням Інструкції про порядок заповнення. Також під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я фахівцями Фонду виявлено, що 6 395 листків непрацездатності видано з порушеннями.

На основі цього, одним з нагальних  постає питання здійснення контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності закладами охорони здоров’я , яке може бути вирішено шляхом проведення перевірок у лікувально-профілактичних закладах.

Враховуючи збільшення за 9 місяців 2018 року кількості виданих лікувально-профілактичними закладами області листків непрацездатності на 9,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, а також збільшення кількості оплачених днів тимчасової непрацездатності - відповідно на 7,6%, в тому числі по догляду за хворими - на 16,7%,  Управлінням охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації та Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області спільним наказом від 26.12.2018р. №557-од та №291-од затверджений комплексний план заходів по зниженню рівня тимчасової непрацездатності застрахованих осіб у Волинській області .

Також розроблено план проведення перевірок лікувально-профілактичних закладів Волинської області з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам .

На підставі даних реєстру  листків непрацездатності поданих до оплати,  робочими органами Фонду соціального страхування України  будуть формуватися  списки часто та тривалохворіючих застрахованих осіб  на підприємствах з високим рівнем непрацездатності. Також ретельно  буде проводитись аналіз стану захворюваності з тимчасової втрати працездатності на окремих підприємствах міста (району) з високим її рівнем.

Тобто  планові перевірки проводитимуться фахівцями Фонду виключно за умови наявності вагомих приводів, які чітко визначені напрацьованими ризикоорієнтованими критеріями. 

Перевірки здійснюватимуться лише тоді, коли страхувальник дає для цього об’єктивні підстави. Це дозволить  як не допустити тиск на законослухняних роботодавців, так і забезпечити захист Фонду від неправомірних видатків. Наголошуємо, що підставою для перевірки може бути суттєве зростання кількості днів тимчасової непрацездатності на підприємстві, відсутність повідомлення про виплату коштів застрахованим особам упродовж трьох місяців з дня проведення фінансування Фондом за умови, що страхувальник не зміг пояснити цю затримку, системні порушення тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь