Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Що таке соціальні послуги і де їх отримати в Шацькій громаді

Дата: 22.07.2024 10:50
Кількість переглядів: 53

 

Фото без описуЩо спадає на думку, коли йдеться про соціальну підтримку? Субсидії, виплати, пакунок малюка? Але насправді це лише частина того, чим може підтримати людину держава.

Наприклад, сім’я виховує дитину з інвалідністю. Дитина хоче ходити до школи, у школі є інклюзивний клас. Але потрібна доросла людина, яка була б поруч на уроках і перервах. Такою людиною може бути хтось із сім’ї. А може і спеціально навчений соціальний робітник чи робітниця, який/-ка працюватиме безоплатно для родини. Батьки ж у цей час можуть бути на роботі чи займатися іншими справами.

Супровід під час інклюзивного навчання (асистент дитини з особливими освітніми потребами) – це одна із соціальних послуг. Вона спрямована на забезпечення повної та ефективної участі дитини в освітньому процесі.

Насправді соціальних послуг може потребувати кожен та кожна з нас. Люди зі статусом ВПО, сім’ї, де є дорослі чи діти з інвалідністю, сім’ї з дітьми з порушеннями розвитку, родини, які виховують дітей-сиріт, літні люди без близьких поруч тощо. Для родин з дітьми це може бути набагато більше, ніж підтримка в складних ситуаціях. Іноді фахова допомога дає можливість зберегти сім’ю та запобігає потраплянню дітей до інтернатів.

Ось ще два приклади соціальних послуг:

  • Денний догляд дітей з інвалідністю. Послуга надається не вдома у дитини, а в приміщенні надавача, наприклад, у центрі соціальних послуг. З дитиною упродовж щонайменше чотирьох годин на день займається команда фахівців та фахівчинь: соціальні працівники, психологи, вихователі та інші — залежно від потреб дитини. Ця послуга дозволяє дітям розвиватися, соціалізуватися, знаходити друзів, отримувати позитивні емоції, а батькам — нормалізувати життя сім’ї, працювати, займатися своїми справами.

  • Соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування. Фахівці із соціальної роботи на зв’язку з родиною, поки дитина і дорослі адаптуються і звикають одне до одного. Дають поради, як захистити права дитини, допомагають дорослим організувати для неї дозвілля тощо.

Загалом мета будь-якої соціальної послуги — допомогти людині чи сім’ї подолати можливі труднощі та виклики. І не просто допомогти, а залучити людину / сім’ю до ухвалення рішень, що стосуються її життя й добробуту. Фахівці соціальної сфери оцінюють потреби кожної сім’ї індивідуально і професійно підтримують на шляху розв’язання проблем.

Більш детально про інші послуги (соціальний супровід сімей в складних життєвих обставинах, кризове та екстрене втручання, соціальну інтеграцію, а також про підтримане проживання, раннє втручання та консультування) – в наступних публікаціях.

Де дізнатися, які соціальні послуги є в нашій громаді?

  • відділ соцзахисту у виконавчому органі селищної ради, селище Шацьк вул. Героїв України, 1б;

  • центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), селище Шацьк, вул. Природна, 33;

  • територіальний центр надання соціальних послуг Шацької селищної ради, центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), селище Шацьк, вул. Природна, 23.

Важливо:

  • Соціальні послуги не замінюють виплат чи пільг. Вони є додатковою підтримкою людям.

  • Людина чи сім’я може одночасно отримувати кілька соціальних послуг.

  • Також можна одночасно отримувати соціальні послуги і, наприклад, субсидію та/чи виплати.

Публікація підготовлена в межах проєкту, що реалізується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) разом із Львівським центром соціальних послуг “Джерело” за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW в рамках національної програми ЮНІСЕФ “Кращий догляд для кожної дитини”.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь