Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

З Днем української державності!

Дата: 15.07.2024 08:29
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

15 липня в Україні відзначають День української державності – він припадає на ту ж дату, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День хрещення Київської Русі.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. У 988 році він прийняв християнство як державну релігію та охрестив Русь.

Ця свято досить молоде – президент України Володимир Зеленський підписав закон про його запровадження 24 серпня 2021 року, під час урочистостей до Дня Незалежності. За словами президента, цей день доводить, що українців не зламати й утверджує зв’язок сучасного покоління з багатьма попередніми.

Спочатку Днем української державності визначили 28 липня, але після переходу Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря, з 2024 року це свято відзначатимуть 15 липня.

Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню історію. У це свято ми вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

Історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ. Саме Русь заклала фундамент державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Знання історії нашого державотворення в усій тяглості є сьогодні потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни рф проти України.

Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, буцімто українці та росіяни – єдиний народ чи Україна – штучна нежиттєздатна держава. Тому нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність.

Нехай цей день наповнює наші серця гордістю за державу, надихає на нові звершення та зміцнює віру у власні сили. Разом ми зможемо подолати будь-які труднощі та зробити нашу країну сильною і непереможною.

Слава Україні! Героям слава!

З повагою – Богдан ТИМОШУК, секретар Шацької селищної ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь