Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Безпечний відпочинок на воді: що потрібно знати

Дата: 09.07.2024 10:42
Кількість переглядів: 194

Фото без описуОсновними умовами безпеки у відкритих водоймах є вибір місця масового відпочинку, уміння дорослих та дітей плавати, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України 10.04.2017 № 301, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 травня 2017 року за № 566/30434 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України» місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування визначають місця масового відпочинку людей на водних об'єктах.

Організація та проведення заходів щодо підготовки водного об’єкта (пляжу) до масового відпочинку людей покладено на керівників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, які використовують водні об’єкти з фізкультурно-оздоровчою метою або для відпочинку людей.

Балансоутримувачі повинні дотримуватися вимог визначених у розділі ІV Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 №145, облаштовувати й утримувати рятувальні пости з рятувальними засобами відповідно до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МВС України від 10.04.2017 № 301. У всіх інших місцях, заборонених для купання, повинні бути встановлені щити з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!», а небезпечні місця на акваторії позначені буями з написом «НЕБЕЗПЕЧНО!». У разі відсутності рятувального поста за місцем проведення масових заходів організатори створюють його на час проведення заходу, укомплектовують рятувальниками, відповідним кваліфікованим персоналом та забезпечують рятувальними засобами.

З метою попередження спалахів гострих інфекційних хвороб та харчових отруєнь, забезпечення охорони життя людей у місцях масового відпочинку під час купального сезону Ковельське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області інформує про основні загальні правила поведінки та заходи безпеки під час перебування на водних об’єктах.

  • Відпочивати на воді можна тільки в спеціально визначених та облаштованих для цього місцях, які мають бути забезпечені питною водою призначеною для споживання людиною, громадськими вбиральнями з локальними очисними спорудами водовідведення, роздягальнями, урнами для сміття.
  • Купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання, в спокійну безвітряну погоду, при температурі води – не нижче за +18°С, t° повітря – не нижче за +24°С.
  • Слід обмежувати час перебування у воді (до 30 хвилин), причому цей час слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хвилин.
  • Після купання не слід засмагати на сонці, краще відпочити в тіні.
  • Не брати з собою на відпочинок харчових продуктів, які швидко псуються, завжди мати при собі питну воду.
  • Не можна пірнати у воду після тривалого перебування на сонці, адже при різкому охолодженні у воді настає рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання.
  • Забороняється входити у воду в стані алкогольного сп'яніння.
  • Заборонено запливати далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил.
  • Дуже обережно слід плавати на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею - захлеснути, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.
  • Утримуйтеся від далеких запливів, бо переохолодження – головна причина трагічних випадків.
  • Слід попередити дітей, що наближатися близько до води і заходити в неї можна тільки під наглядом дорослих.
  • Слід бути акуратним у воді і не плавати на глибині понад росту дитини.
  • У малознайомих місцях пірнати також строго забороняється, оскільки це може призвести до травм.
  • Заборонено стрибати у воду з вишок і інших будь-яких підвищень.
  • Дітям не варто спонтанно пірнати і хапати когось за руки і ноги, оскільки це може призвести до нещасного випадку.
  • Купатися на плавзасобах в разі їх пошкодження заборонено, на плавзасобі слід перебувати в надувному жилеті.
  • Не варто купатися в спекотні дні без головних уборів, це може призвести до сонячного удару.
  • Не допускати до водойм дітей у разі підвищеної температури, появи висипів, наявності відкритих ран.

На пляжах та інших місцях масового відпочинку забороняється:

  • Забруднювати воду й берег сміттям (кидати пляшки, банки, побутове сміття, залишки їжі і т.д.), прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання, мити автотранспорт, купати тварин.
  • Підпливати до моторних, вітрильних суден, веслових човнів та інших плавзасобів.
  • Стрибати у воду з катерів, човнів, а також споруд, не пристосованих для цих цілей.
  • Грати з м’ячем і в спортивні ігри в не відведених для цього місцях.
  • Плавати на засобах, не призначених для цього.
  • Подавати крики помилкової тривоги, жартуючи.

Балансоутримувач (власник) місць масового відпочинку людей на водних об'єктах з метою гарантування якості води відкритих водойм має мати результати її лабораторних досліджень. У разі невідповідності води відкритої водойми вимогам додатків 1-2 «Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів», затверджених наказом МОЗ України від 19.06.1996 року №172, згідно вимогДСП 173-96 «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів» балансоутримувач або власник пляжу повинен встановити щити з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!»

 

Ковельське  районне  управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь