Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

«Партнерство «Кожній дитині»

Дата: 01.05.2024 11:33
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

29 квітня в Шацькій територіальній громаді було представлено проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». 

Представники міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» розповіли, як патронат сприяє розширенню можливостей громади у забезпеченні права кожної дитини на сім’ю і дозволяє дитині, яка опинилася в складних життєвих обставинах, отримати матеріальну, психологічну, медичну та соціальну підтримку.

Що таке патронат та як стати патронатною сім’єю, розповіла Наталія Скубій, регіональна координаторка проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».   

Патронат для дитини – це   підтримка, професійний догляд, виховання та реабілітація в умовах сім’ї, громади.

Для сім’ї дитини це можливість перепочити, за підтримки соціальних працівників відновити батьківський потенціал, вийти з кризової ситуації та зосередити зусилля на повернення дитини.

Для патроната-вихователя  це робота, професійна реалізація, дохід, можливість допомогти дітям подолати труднощі та стати повноцінною особистістю.

Патронатна сім’я – це сім’я, в якій, за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, тимчасово допомагаючи дитині, що опинилася в складних життєвих обставинах.

Патронат для громади – це можливість згуртуватися та підтримати дітей, які потребують уваги та піклування.

Сім’ї, які хочуть стати патронатними, матимуть таку підтримку: супровід у процесі підготовки та створення, благодійна допомога в облаштуванні кімнат для прийому дітей, соціальний та психологічний супровід під час влаштування, перебування та виходу перших дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя; оплачуваний помічник патронатного вихователя з догляду за дітьми, консультування та супервізія, участь у заходах з підвищення професійної компетентності.

Хто може стати патронатним вихователем?

Людина, яка виявила бажання виконувати ці обов’язки на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік, дружина, син, донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною;
  • належні житлові, побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних, мансардного або підвального типу кімнат) та побутових зручностей.

Обов’язки патронатного вихователя:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацю з батькам, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав  або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною

Розмір грошового забезпечення становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 1.01.2024 року це становить 15140 грн., оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї).

На дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 1.01.2024 року це становить 6407 грн.) та для дітей віком від 6 до 18 років (станом на 1.01.2024 року це становить 7990 грн.).

За детальною інформацією звертайтеся:

  • в службу у справах дітей Шацької селищної ради за адресою: вул. Героїв України 1-Б, 20 кабінет, телефон +380671302600.
  • у відділ соціальних служб Територіального центру надання соціальних послуг, телефон +380973903817.

Посилання на законодавство:

Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page5#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від від 20 серпня 2021 р. № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/893-2021-%D0%BF#Text

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь