Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

«Партнерство «Кожній дитині»

Дата: 01.05.2024 11:33
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

29 квітня в Шацькій територіальній громаді було представлено проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». 

Представники міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» розповіли, як патронат сприяє розширенню можливостей громади у забезпеченні права кожної дитини на сім’ю і дозволяє дитині, яка опинилася в складних життєвих обставинах, отримати матеріальну, психологічну, медичну та соціальну підтримку.

Що таке патронат та як стати патронатною сім’єю, розповіла Наталія Скубій, регіональна координаторка проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».   

Патронат для дитини – це   підтримка, професійний догляд, виховання та реабілітація в умовах сім’ї, громади.

Для сім’ї дитини це можливість перепочити, за підтримки соціальних працівників відновити батьківський потенціал, вийти з кризової ситуації та зосередити зусилля на повернення дитини.

Для патроната-вихователя  це робота, професійна реалізація, дохід, можливість допомогти дітям подолати труднощі та стати повноцінною особистістю.

Патронатна сім’я – це сім’я, в якій, за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, тимчасово допомагаючи дитині, що опинилася в складних життєвих обставинах.

Патронат для громади – це можливість згуртуватися та підтримати дітей, які потребують уваги та піклування.

Сім’ї, які хочуть стати патронатними, матимуть таку підтримку: супровід у процесі підготовки та створення, благодійна допомога в облаштуванні кімнат для прийому дітей, соціальний та психологічний супровід під час влаштування, перебування та виходу перших дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя; оплачуваний помічник патронатного вихователя з догляду за дітьми, консультування та супервізія, участь у заходах з підвищення професійної компетентності.

Хто може стати патронатним вихователем?

Людина, яка виявила бажання виконувати ці обов’язки на професійній основі, а також має:

  • повнолітнього члена сім’ї (чоловік, дружина, син, донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною;
  • належні житлові, побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних, мансардного або підвального типу кімнат) та побутових зручностей.

Обов’язки патронатного вихователя:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацю з батькам, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав  або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною

Розмір грошового забезпечення становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 1.01.2024 року це становить 15140 грн., оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї).

На дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 1.01.2024 року це становить 6407 грн.) та для дітей віком від 6 до 18 років (станом на 1.01.2024 року це становить 7990 грн.).

За детальною інформацією звертайтеся:

  • в службу у справах дітей Шацької селищної ради за адресою: вул. Героїв України 1-Б, 20 кабінет, телефон +380671302600.
  • у відділ соціальних служб Територіального центру надання соціальних послуг, телефон +380973903817.

Посилання на законодавство:

Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page5#Text

Постанова Кабінету Міністрів України від від 20 серпня 2021 р. № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/893-2021-%D0%BF#Text

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь