Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави, забезпечення її обороноздатності!

Дата: 01.02.2024 09:29
Кількість переглядів: 398

Фото без опису

Шацький край – відомий осередок літнього відпочинку. Мешканці мальовничих тутешніх територій надають туристам із різних куточків України на оплатній основі облаштоване житло, послуги громадського харчування та проводять екскурсії. Чи сплачують ці підприємливі громадяни податки? Про це ми запитали у Світлани Сулік, начальниці Шацької ДПІ.

– Пані Світлано! Чи підлягають декларуванню доходи, отримані від здачі у найм житлових приміщень, зокрема на Шацьких озерах?

– Всі отримані торік доходи, з яких не було сплачено податки, підлягають декларуванню до 1 травня 2024 року. Така вимога Конституції України. Зверну вашу увагу, що з 1 січня  в Україні традиційно розпочалася кампанія щорічного декларування доходів громадянами. Запрошуємо громадян бути активними, подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та сплатити податки, яких потребує наша держава для протидії загарбникам.

 – Чи володіє податкова служба інформацією щодо громадян, які отримують доходи, але не поспішають їх декларувати та сплачувати податки?

– Безумовно. Ми проаналізували, що загалом на території Шацької громади фізичні особи, зокрема власники нерухомості з інших регіонів,  отримували  доходи від  здачі в найм житла, проведення автомобільних оглядових екскурсій, екскурсій на байдарках, човнах, велосипедах, надання послуг таксі та харчування, реалізації випічки, риби, сільськогосподарської продукції, лісогосподарської продукції (ягоди, гриби тощо), робили масажі, організовували відпочинок у бані, сауні, чанах, апітерапії тощо. Окрім того, надавали в прокат велосипеди, катамарани і надавали клінінгові послуги. Як бачите, перелік чималий. Запитаєте, звідки в нас така інформація? Власне, самі ж громадяни активно рекламували в мережі інтернет ці види послуг, їх вартість, назви баз відпочинку тощо.

Зазвичай бронювання місць відпочинку чи проживання здійснювалося після отримання громадянами-надавачами послуг попередньої оплати на банківські картки. Тобто, комерційна складова цієї діяльності очевидна.

Водночас частина громадян у 2023 році зареєструвалася підприємцями, сплачувала належні податки і платежі в бюджет Шацької громади.

Однак, певне коло осіб ігнорують законодавчі вимоги.

– Тобто всі ці громадяни зобов’язані відзвітуватися про минулорічні доходи? І чи є у вас співпраця з Шацькою селищною радою щодо активного залучення громадян декларувати такі доходи?

– Наша податкова інспекція постійно контактує з Шацькою селищною радою з питань наповнення місцевого бюджету. Управлінням гуманітарного розвитку Шацької селищної ради на підставі даних інтернет ресурсу сформовано реєстри надавачів таких послуг.

Тож запрошуємо громадян-фізичних осіб, які отримували протягом 2023 року доходи, але не сплатили податки,  подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи, Таким чином, вони поповнять не лише державнийбюджет,  а й бюджет Шацької громади.

– Чи варто громадянам хитрувати та не звітуватися про доходи?

– Після завершення кампанії декларування буде проводитись аналіз поданих декларацій. Звісно ж, ми порівняємо наявні у нас дані з інформацією, яку містять інтернет-ресурси. У випадку встановлення порушень матимемо підстави розглядати питання про адміністративну відповідальність та проведення контрольно-перевірочних заходів.

Втім, звертаємося до сумління кожного: декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави, забезпечення її обороноздатності.

     Читайте такожСтартувала кампанія щорічного декларування доходів громадян

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь