Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні

Дата: 04.02.2021 11:34
Кількість переглядів: 912

Фото без опису

2 лютого, у день заснування Рамсарської конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення як середовище існування водоплавних птахів, відзначався Всесвітній день водно-болотних угідь.

Визначена секретаріатом Рамсарської конвенції цьогорічна тема «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні» привертає увагу до питань, пов’язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопиченні, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів.

Рамсарська конвенція наголошує, що однією з причин загострення водної кризи по всьому світі є руйнування водно-болотних екосистем. Тому важливо запровадити основний підхід для збереження прісних вод та забезпечення належного доступу до чистої води.

У межах Волинської області статус водно-болотних угідь міжнародного значення відповідно до Рамсарської конвенції, мають території національних парків Шацького та Припять-Стохід, а також Черемського природного заповідника.

Дирекція Шацького національного природного парку розробила план охорони, використання і моніторингу водно-болотних угідь на відповідній території на 2021 рік. Крім того, фахівці парку підготували та розмістили на офіційному сайті установи відеоролик про водно-болотні угіддя міжнародного значення «Шацькі озера»; розповсюдили тематичні календарі. Науковий відділ парку проводить постійний моніторинг за динамікою рівнів поверхневих, грунтових і напірних вод для відслідковування змін у природно-територіальних комплексах ВБУ. Охорону водно-болотних угідь Шацького НПП від порушень природоохоронного законодавства здійснює служба охорони парку.

Керівництво нацпарку ініціює питання розроблення та реалізації проєктів з відновлення гідрологічного режиму озер парку та навколишніх боліт шляхом побудови водопереливних споруд (водно-болотні комплекси озер Світязь, Луки, Перемут; озер Климівське та Мале Чорне; озер Соминець, Карасинець, Озерце, болота Став).

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь