Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

До уваги виробників сільськогосподарської продукції!

Дата: 30.01.2024 15:50
Кількість переглядів: 235

Фото без описуНе за горами відповідальний період весняно-польових робіт. При обстеженні посівів озимих зернових, багаторічних трав працівниками фітосанітарної служби відмічається високий рівень заселення мишоподібними гризунами, які за сприятливих кліматичних умов для свого розвитку можуть знищити до 40% врожаю. Коли мишоподібні гризуни концентруються, формуючи резервації, і наносять збитки сільському господарству, постає питання вибору найбільш ефективного, надійного і дешевого засобу знищення шкідників.

На сьогоднішній день обласна фітосанітарна лабораторія виробляє ефективний біологічний препарат «Бактероденцид вологий зерновий»  – зерно пшениці, що оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями. Такі бактерії не викликають алергічних реакцій, не накопичуються в грунті, водоймах та зібраному урожаї сільгоспкультур. Біопрепарат можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, у домашньому господарстві, тобто там, де використання хімічних приманок є небезпечним для людей, свійських тварин, птиці та довкілля. Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною, миші швидко, в геометричній прогресії, розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин, що підвищує ефективність застосування препарату, а при застосуванні хімічних методів цього не відбувається.

Бактероденцид можна застосовувати в будь-яку пору року, навіть взимку при температурі до -25˚ С. Найкраще препарат застосовувати в осінньо-зимовий  та ранньовесняний періоди в межах        – 15˚С - +15˚С. Норма витрати становить 2-3 г на нору, або 1,5-3 кг (в залежності від чисельності, популяції мишоподібних гризунів) з розрахунку на 1 га. При обробітку сільгоспугідь бактероденцид розкидають у нори, біля нір. У приміщеннях можна розкладати за обшивку стін, у нори, біля нір, у посудини для приманювання.

Біопрепарат дуже ефективний при вирощуванні лохини, він закладений у технологію вирощування цих ягід. Погодні умови теперішніх зим дуже сприятливі для розмноження мишоподібних  гризунів, які   дуже полюбляють споживати як молоді корінці саджанців лохини, так і коріння плодоносних кущів. Через це можна втратити і посадковий матеріал, і частково врожай  ягід. Хімічний метод боротьби може не справитися з цією проблемою, адже миші дуже плодючі, а от бактероденциду це під силу, адже лише одна миша, яка скуштувала принаду, може заразити і знищити цілу колонію мишей.

Для передпосівної обробки насіння сої обласна фітосанітарна лабораторія виробляє ефективний біопрепарат Ековітал з фітостимулюючою та протекторною дією, біоагенти  якого здатні фіксувати азот атмосфери  у симбіозі з рослинами сої та мобілізувати нерозчинні фосфати  грунту. Препарат також є регулятором  росту і розвитку рослин з антистресовою адаптогенною дією. Цей біопрепарат, як і інші біопрепарати, нешкідливий для людини і тварин та сприяє формуванню потужного азотфіксуючого апарату на коренях сої, інтенсифікації розвитку рослин, підвищенню урожаю і якості рослинницької продукції, він збагачує грунт азотом та біологічно активними речовинами. Гектарна норма препарату становить 100-200 мл в залежності від норми висіву насіння.

Для запобігання хвороб колосових посівний матеріал теж потрібно протруювати. Для протруювання зернових можна використовувати біологічні препарати Планриз БТ, Триходермін, які, на противагу хімічним аналогам, нешкідливі для людей і природи. Норма протруювання зернових Планризом БТ становить 100-200 г на центнер насіння. Передпосівний обробіток ефективний для насіння огірків, кабачків, пасльонових (томати, баклажани, перець, картопля) Планризом БТ -10 мл, Триходерміном -20 мл на 1 кг насіння. Триходерміном обробляють насіння овочевих та квітково-декоративних рослин (20мл/кг насіння).

Ці препарати можна використовувати проти хвороб на посівах інших культур в процесі вегетації. Це сприяє запобіганню хвороб листкового апарату, стимулюванню імунних функцій зеленого організму, підвищенню урожайності та якості продукції. На зернові, які вегетують, вносять Планриз БТ (1л/га) + Триходермін (2л/га). Посадки картоплі, томатів, перцю обробляють Планризом БТ (50мл/1л води), Триходерміном (80 мл/1л води). У такому кількісному співвідношенні обприскують і вегетуюче листя капусти. Триходерміном практикують полив і обприскування плодово-ягідних культур, в тому числі і винограду. При поливі повинні бути 0,5-1%, при обприскуванні -1-2% робочі розчини.

Більш детальну інформацію про придбання та використання біологічних препаратів можна отримати за адресою: селище Шацьк, вул. Шковороди, 78.

Віра ОЛАСЮК, провідна  фахівчиня

ДУ »Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь