Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Шацький селищний голова переймав у США управлінський досвід у межах програми «Відкритий світ»

Дата: 08.05.2023 11:32
Кількість переглядів: 473

Фото без опису

Сергій Карпук, Шацький селищний голова, завдяки програмі «від Congressional Office for International Leadership та за сприяння Асоціації міст України й особисто народного депутата України Вячеслава Рубльова побував у Сполучених Штатах Америки.

Асоціація міст України висловила довіру Сергію Карпуку як професіоналу своєї справи, лідеру перспективної громади, зацікавленому у вивченні американського досвіду і його втіленні в українські реалії після повернення.

Очільник Шацької громади пройшов досить жорсткий відбір, лишивши позаду десятки мерів конкурентоздатних громад, отримавши унікальну можливість вивчати питання енергоефективності та енергетичної безпеки, знайомитися з роботою органів місцевого самоврядування США, говорити про Україну та її підтримку в боротьбі з російською агресією, розвінчувати міфи кремлівської пропаганди.

Делегацію українців (Сергій Вікторович був у групі мерів, селищних і сільських голів) привітно зустріли в США – з синьо-жовтими прапорами, словами підтримки. Перша спільна зустріч усіх учасників програми відбулася у Вашингтоні: для гостей провели цікаву екскурсію містом, до будівель Капітолію, Білого Дому, Меморіалу Лінкольна, Меморіалу жертвам голодомору в Україні 1932-1933 років.

Фото без опису

«Приємно, що американці визнають Україну як окрему державу. Проте є серед них і такі, що не розуміють, чим Україна відрізняється від росії. Висловлюють українцям, які переживають страшну трагедію, співчуття, але не усвідомлюють до кінця те, що росія є агресором у цій війні. Наша делегація під час спілкування з представниками багатьох прошарків американського суспільства доносила на спільних заходах (в тому числі на радіо і телебаченні) цю правду» – розповідає Сергій Карпук.

Голова громади побував у містах Вотерфорд та Модесто (штат Каліфорнія), де ознайомився з роботою місцевого самоврядування, відвідав школи, місцеві відділи поліції, рятувальні служби. Взяв участь у засіданні ротарі-клубу, де зустрівся з представниками влади, бізнесу, активістами; презентував Шацьку громаду та поспілкувався з американськими колегами.

«В Америці кожен штат має свій законодавчий орган і відповідно може самостійно вирішувати значну кількість питань, у тому числі політичних. Сіл і селищ у Штатах немає, є маленькі міста – таун і великі – сіті. Депутатів там набагато менше, як у нас, скажімо, на 200-тисячне місто – 5-6 обранців. Мер бере участь у засіданнях сесій, проводить прийом громадян і водночас може працювати на іншій роботі, зокрема займатися підприємницькою діяльністю. Виконавчу владу, яка формує бюджет, здійснює закупівлі, контролює комунальну службу, правоохоронну діяльність і сферу надання послуг, проводить роботи з благоустрою, представляє сіті-менеджер зі своєю командою. Тобто професійний управлінець вирішує повсякденні проблеми міста, а мер та депутати переважно займаються політикою».

Фото без опису

Американці вразили українців вмінням самоорганізовуватися. Вони не чекають, що хтось прийде і зробить все за них, а облаштовують своє життя самостійно: беруть активну участь в управлінні шкіл, вирішують, які дороги ремонтувати, де встановлювати дитячі майданчики тощо. Кошти на реалізацію цих проєктів також накопичують самотужки: за рахунок збільшених сум податків та цін на товари в магазинах. Яскравим прикладом самоорганізації є об’єднання фермерів  міста Модесто, з представниками якого Сергію Карпуку вдалося поспілкуватися. Вони часто збираються, обговорюють актуальні питання, самотужки вирішують проблеми, долають труднощі, які стають на заваді їхньої діяльності.

Під час візиту голова громади мав змогу перейняти досвід локальних влад США у сфері стрімкого підвищення енергоефективності й ощадливого використання ресурсів через проведення масштабної термомодернізації бюджетних установ і організацій, та обов'язкове здійснення публічних закупівель з урахуванням критеріїв енергоефективності та екологічності - «зелені» закупівлі.

Сторони обговорили енергетичну безпеку та підтримку України в боротьбі з російським агресором, а також розв’язання питання функціонування громад в період воєнного стану. Американська сторона запевнила в подальшій підтримці та співпраці народу України.

Серед особливо приємних подій – спілкування Сергія Карпука з американцями, в сім’ї яких він проживав; екскурсія надзвичайно красивим національним парком Йосеміті, 89% території якої вважається зоною дикої природи – зі скелями, водоспадами, гірськими річками, насадженнями велетенських секвой, дикими тваринами.

«Американці стверджують, що в нас, українців, є всі можливості стати високорозвиненою європейською державою. Я повністю поділяю їхню думку, бо в нас є для цього все: природно-ресурсний потенціал, розумні і працьовиті люди.  Втім, ми повинні стати справжніми господарями на своїй землі, навчитися самоорганізовуватися, більше чути один одного, об’єднуватися навколо спільних ідей, разом долати труднощі. Але найперше маємо вигнати ворога  з нашої землі і здобути перемогу у війні.

За час поїздки я отримав неоціненний досвід і поставив для себе як керівника завдання – підписати угоду про партнерство Шацької громади з одним із американських міст, в якому я побував. Це відкриє великі можливості для нашого краю.

Дякую всім, хто долучився до організації моєї поїзди в США, американському народу – за підтримку України в нашій священній боротьбі за свою землю, свободу та демократичні цінності!» – підсумував Шацький селищний голова.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь