Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Пестициди, агрохімікати, органічні добрива: що потрібно знати перед початком польових робіт

Дата: 14.03.2023 14:20
Кількість переглядів: 551

Фото без опису

 

З метою мінімізації негативного впливу на здоров’я, самопочуття та комфорт проживання населення  Ковельське районне управління Держпродспоживслужби у Волинській області спільно з Шацькою селищною радою інформує про основні правила, яких слід дотримуватися, аби застосування пестицидів, агрохімікатів та органічних добрив було безпечним.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про пестициди  та агрохімікати» використання пестицидів в господарствах  та індивідуальних садах і городах, в побуті повинно здійснюватись тільки у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках (3- 4 м/с).

Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлюються попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м.

Приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування повинні здійснюватися на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів.

Господарства повинні бути забезпечені пересувними агрегатами для приготування розчинів і заправки обприскувачів. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

Забруднені пестицидами поверхні та ґрунт після проведення робіт а також машини, і апаратура тара з-під пестицидів і протруєного насіння, промивні стічні води, що містять пестициди, і засоби індивідуального захисту підлягають знешкодженню.

Категорично забороняється застосування пестицидів у межах першого поясу (суворого режиму) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання. У межах другого поясу (обмеження) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел водопостачання забороняється зберігання та застосування пестицидів. У межах третього поясу (спостережень) зони санітарної охорони підземних джерел водопостачання забороняється розміщення складів пестицидів (вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня   1998 року № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів» та п. 15.3 ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»).

Що ж стосується застосування органічних добрив (барди мелясної, рідкого гною тварин, посліду курей промислових підприємств), то аналіз нормативно-правової бази України у сфері санітарного законодавства та ветеринарної медицини свідчить про відсутність механізму застосування органічних добрив у сільському господарстві з точки зору впливу на санітарне благополуччя населення та навколишнє природне середовище.

В інформаційних матеріалах, розміщених на офіційному веб-сайті Міністерства екології та природних ресурсів України (https://menr.gov.ua) – Національна стратегія поводження з відходами для України, Додаток 5: Відходи сільського господарства, РОБОЧИЙ ДОКУМЕНТ, ПОПЕРЕДНІЙ ПРОЕКТ, в розділі 6.2.4.5 Застосування гною на землі, зазначено:

         - гній повинен бути включений в ґрунт якомога швидше після того, як відбулось розкидання. Це дозволить звести до мінімуму можливість скарг з приводу запаху і забруднення від стоків, а також забезпечить отримання максимальної вигоди від добрива з гною. Рекомендується, щоб нанесений на поверхню гній був включений до ґрунту протягом 24 годин з застосування;

         - упорскування рідкого гною безпосередньо в більшість ґрунтів є кращою практикою, якщо це може бути зроблено перед приготуванням насіннєвого ложа, або під час посівного сезону, тобто поживні речовини виявляються легко доступними для вирощування рослин;

         - гній не повинен застосовуватися в умовах підвищеної вологості ґрунту, щоб уникнути проблем з ущільненням ґрунту, і має не допускатись потрапляння у будь-який водотік;

         - гній має не розповсюджуватись в межах 30 метрів від водотоку на схилах з ухилом менше 5%, і в межах 60 метрів від водотоку на схилах з ухилом більшим за 5%.

Без сумніву, сучасне ведення сільського господарства не можливе без використання агрохімікатів, пестицидів та органічних добрив, але не слід забувати, що  чітко дотримуючись санітарних правил та вимог, можна не лише позбутися неприємного запаху, але й убезпечити своє здоров’я та здоров’я  оточуючих.

 

За інформацією Ковельського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь