Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

В Шацькій громаді завершується великий інфраструктурний проєкт з каналізування, на часі – інші

Дата: 21.12.2022 15:02
Кількість переглядів: 600

Фото без опису

20 грудня в селі Світязь Шацької громади відбулася заключна конференція по великому інфраструктурному проєкту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь», який реалізується завдяки європейському інструменту сусідства в межах Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

На початку заходу учасники конференції в особах Сергія Карпука, Шацького селищного голови, Ольги Черен, начальниці Ковельської районної військової адміністрації, В’ячеслава Шворака, голови Ковельської районної ради, Олександра Троханенка, заступника голови Волинської ОДА, Григорія Пустовіта, заступника голови Волинської обласної ради, Василя Хім’яка, старшого експерта представництва у Львові СТС Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», та представників фірми-підрядника «Вельт-Капітал» перерізали символічну стрічку на відкритті очисних споруд у селі Світязь.

При нагоді присутні оглянули результат будівництва системи очистки стічних вод: пускові та мулові майданчики, приймальний резервуар зливної станції, трубопровід, колодязі каналізаційної мережі, камери збору очисних вод, приміщення для персоналу тощо.

У своїх вітальних словах гості наголосили, що ця подія є першим важливим кроком до реалізації великої мети – суттєвого зниження забрудненості озер Шацького національного парку, збереження природної самобутності краю, покращення його інвестиційної привабливості, підвищення якості життя на прикордонних територіях. В свою чергу очільник Шацької громади  подякував їм за розуміння, підтримку, бо зреалізувати такий потужний проєкт можна було лише за умов злагодженої співпраці всіх зацікавлених сторін.

Конференція розпочалася з презентації етапів впровадження та досягнутих результатів проєкту, яку представила для присутніх Оксана Тимошук, начальниця управління економічного розвитку та регуляторної діяльності виконавчого комітету Шацької селищної ради. За її словами, проєкт стартував у 2018-у, впродовж наступних років головний бенефіціар з української сторони (тоді – Шацька райдержадміністрація) пройшов всі складні процедури оформлення документації, підписання угод, підготовки до реалізації і безпосередньо процесу будівництва.

В його межах було реалізовано три менших проєкти будівництва: каналізаційної мережі у західній частині  смт  Шацьк,  селах Гаївка, Мельники та очисних споруд у Шацьку; каналізаційних мереж та систем очистки стічних вод у  селах Світязь та Пульмо. Бюджет проєкту становив 6 млн 450 тис євро, з яких 90%  – це кошти Євросоюзу, 10% – співфінансування бенефіціарів.

Презентуючи гостям промоційний відеоролик під назвою «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь», Сергій Карпук вкотре подякував за роботу представникам численної команди, яка була задіяна в реалізації проєкту, та вклад у справу збереження унікальної природи Шацького краю та покращення санітарно-епідеміологічної ситуації загалом на території біосферного резервату «Західне Полісся». З відео присутні дізналися, що загальна протяжність каналізаційної мережі по трьох об’єктах складає 96 кілометрів труб, потужність очисних споруд – 2200 м куб. за добу. Це надасть можливість доступу підключення до мережі 2620 домогосподарств та  не менше 7500 осіб.

Не зупинятися, а рухатися далі в розпочатій справі, працювати з людьми, переконувати їх у важливості підключення домогосподарств до каналізаційної системи, аби вона запрацювала на повну потужність, закликала керівництво громади Ольга Черен, начальниця Ковельської районної військової адміністрації. Лише тоді, за її словами, Шацька громада і вся Волинь відчують всі переваги зробленого.

Наостанок перед учасниками конференції виступив Василь Хім’як, поінформувавши їх про нові можливості та перспективи подальшої транскордонної співпраці в межах Програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027.  За час дії Програми українці спільно з польськими партнерами реалізували 300 проєктів, у яких взяли участь близько 1000 бенефіціарів. На сьогодні Європейська комісія затвердила нову Програму – це дає можливість продовжувати транскордонне співпробітництво між Польщею та Україною, зміцнювати зв’язки між організаціями та мешканцями, а також розвивати прикордонні території. На Програму призначено 187,4 млн євро. За словами Василя Хім’яка, з причини підтримки воєнної агресії в Україні з партнерів Програми було виключено білорусь. Відтак проєкти реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: довкілля, здоров’я, туризм, співпраця, кордони. Як зазначив старший експерт, за більшістю з них Шацька громада може подавати проєктні заявки і приступати до реалізації на своїй території нових корисних ідей.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь