Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

У Шацькому ЦНАПі дарують надію людям, які знайшли в громаді прихисток від війни

Дата: 31.05.2022 11:21
Кількість переглядів: 917

Фото без опису

Як тільки з початком війни до Шацької громади стали їхати люди з регіонів, де ведуться бойові дії, постало питання про їх соціальну підтримку. Після низки урядових рішень одним з основних напрямків роботи відділу «Центр надання адміністративних послуг» Шацької селищної ради стала робота з внутрішньо переміщеними особами. Люди з Луганської, Харківської, Херсонської, Донецької, Київської та інших областей, які потребували допомоги від держави, вишиковувалися в чергу, аби отримати довідку ВПО. Про напружений графік роботи ЦНАПу, зміни в списку пропонованих послуг, допомогу вимушеним переселенцям від України та ООН розмовляю з Інною Будник, начальницею відділу «Центр надання адміністративних послуг» Шацької селищної ради.

– Інно Василівно, як змінився з введенням воєнного стану перелік послуг, які надає установа?

– На сьогодні призупинена робота реєстраторів, державного реєстру прав на нерухоме майно, державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій. Це означає, що наразі неможливо оформити жодні дії із нерухомістю та юридичними особами (задля запобігання привласненню майна окупантами). В деяких громадах вже розпочали надавати доступ до цих  реєстрів, відповідні запити про надання доступу ініціюємо і ми. Нині продовжуємо надавати послуги ДРАЦСу, певні послуги зі сфери архітектури та містобудування, видавати довідки на спадщину, в центр зайнятості, а також працюємо з вимушеними переселенцями.

– Зараз для вас основним напрямком є робота з переселенцями. Коли зафіксовано найбільший наплив ВПО? Як працівники ЦНАПу справлялися з великим навантаженням?

– В громаду приїхало багато внутрішньо переміщених осіб, які потребували державної підтримки. В програмному комплексі «Соціальна громада» на початку війни працювало лише двоє фахівців ЦНАПу, тому певний час ми чекали, коли доступ до нього отримає решта. З 28 березня по 20 квітня ми повним складом реєстрували ВПО в дуже напруженому режимі, впродовж двох тижнів залишаючись на робочих місцях до пізньої ночі. Програмне забезпечення не витримувало навантаження і давало збої, внесення інформації та видача довідки одній особі займало декілька годин. Відповідно утворювалися черги, заявники висловлювали своє невдоволення… Було дуже важко. Полегшення прийшло тоді, коли реєстрацію можна було здійснювати через додаток «Дія».

– Скільки осіб на сьогодні отримали статус ВПО? Яка кількість звернулася до вас з заявами на допомогу?

– Станом на 18 травня ми надали 1452 довідки людям зі статусом внутрішньо переміщених осіб, прийняли від них 1001 заяву на допомогу сім’ям. За березень-квітень допомогу від держави отримали мешканці визначених територіальних одиниць, де велися бойові дії. З травня перелік цих територій зменшився – у ньому залишилися конкретні громади. Відтоді він постійно оновлюється. У нас переселенці мають можливість оформити щомісячну допомогу від держави – це 2000 грн на одну особу і 3000 грн  – на дитину та особу з інвалідністю. Кошти можна отримати на картку єПідтримка та витратити на будь-які категорії товарів або ж зняти готівку.

– Для сімей з дітьми започатковано допомогу від ООН. Хто може її отримати? Чи багато охочих у Шацькій громаді?

– Шацька селищна рада нещодавно підписала угоду з Всесвітньою продовольчою програмою ООН, спрямованою на підтримку вимушених переселенців.10 травня у нашому відділі почали реєструвати людей на отримання фінансової допомоги за цією програмою –одноразової фінансової виплати у розмірі 2220 грн на кожного члена сім’ї, але не більше трьох осіб. Станом на 18 травня написано 335 заяв від ВПО, допомогою охоплено 673 особи. Нагадаю, для отримання коштів потрібно звернутися до нашого відділу та надати відомості про себе і кожного члена родини, а саме: документи, що посвідчують особу, свідоцтва про народження дітей, номер контактного телефону, довідки ВПО. Тобто заяву на виплату від ООН може подати одна людина за всіх членів сім’ї, які є внутрішньо переміщеними особами, єдина умова – мати при собі їхні документи.

– Скільки здавачів житла з Шацької громади отримали компенсацію витрат на житлово- комунальні послуги за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб?

– На цей вид допомоги, який передбачає компенсацію на житлово-комунальні послуги за безкоштовне розміщення переселенців, за квітень надійшло лише 32 заяви. Можливо, їх було б більше, але однією з основних  умов її отримання є документ про право власності на житло. На жаль, не всі мешканці громади, що прихистили переселенців, його мають.

– Чи зменшилася кількість одружень під час війни, у порівнянні з минулим роком?

– З початку війни в Шацькій громаді зареєструвало шлюб 12 пар, минулого року в цю пору було 14. Різниця незначна. Отже, попри те, що наша країна в війні, життя триває, молоді люди закохуються, планують своє майбутнє, одружуються. Єдине, що змінилося – в воєнний час нам дозволили скорочувати місячний термін реєстрації шлюбу.

–Ви робите корисну справу, жертвуючи своїм часом і не шкодуючи сил. Допомагаючи людям, які знайшли прихисток від війни в нашій громаді, ви даруєте їм надію. Успіхів Вам і дякую за розмову!

Джерело: газета «Новий погляд+»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь