Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Будівництво пункту пропуску «Адамчуки -Збереже» – питання найближчої перспективи

Дата: 17.05.2022 09:05
Кількість переглядів: 870

16 травня в Шацькій селищній раді відбулася нарада, на якій обговорили питання відкриття міжнародного пункту пропуску «Адамчуки-Збереже». В офіційному заході взяли участь Сергій Карпук, Шацький селищний голова, Григорій Недопад, голова Волинської обласної ради, а також польська делегація у складі Анджея Романчука, старости Влодавського повіту, Даріуша Семенюка, вуйта гміни Влодава, та інших представників місцевого самоврядування прикордонного регіону.

Керівництво Влодавського повіту під час діалогу найперше висловило свою підтримку Україні, зокрема Шацькій громаді. Зазначили, що поляки допомагають українцям і продовжуватимуть це робити надалі. З початку війни в громаду надходить багато гуманітарної допомоги з Влодавського повіту як для потреб мешканців, так і для вимушених переселенців. Більше того, братній народ піклується про українців, які виїхали до Польщі, надає фінансову допомогу, організовує навчання для школярів.

Сергій Карпук подякував польським посадовцям за постійну і дуже важливу в час війни допомогу, адже навіть на офіційну зустріч вони приїхали транспортом, вщерть заповненим речами першої необхідності.

Всі учасники діалогу наголосили на необхідності продовження міжнародної співпраці, яка була б корисною для двох держав. Саме на часі – будівництво пункту пропуску в районі села Адамчуки та пожвавлення малого прикордонного руху. Як зазначив Григорій Недопад, на цій ділянці в дні добросусідства кордон перетинали до 10 тисяч людей в день з обох боків. Тому майбутній пункту пропуску є досить перспективним. Цей месендж керівник області  доніс до заступника міністра інфраструктури та заручився його підтримкою.

«В питанні будівництва майбутнього переходу ми разом з обласним керівництвом дуже багато зробили. На сьогодні побудовано дорогу, облаштовано велодоріжки та тротуари, виготовлено схему об’єкту. Якщо отримаємо погодження з боку двох держав, то цього року зможемо на місяць чи два відкрити понтонну переправу – щоб мешканці нашої громади, які знайшли прихисток у Польщі, змогли швидко добиратися до своїх домівок, щоб оперативніше доставлялася гуманітарна допомога. Паралельно будемо працювати над питанням будівництва пункту пропуску, який би працював на постійній основі», – наголосив Сергій Карпук.

Польські посадовці теж підтримують ідею будівництва пункту пропуску, поява якого, з їхніх слів, значно пожвавила б економічні, туристичні, культурно-мистецькі взаємини між прикордонними регіонами обох держав.

Після наради партнери оглянули ділянку, де в близькому майбутньому може з’явитися перехід, домовилися попрацювати в питанні лобіювання ініціативи з фахівцями обох країн, а в червні запланували зібратися на більш масштабну нараду – з участю представників органів виконавчої влади Волині та профільного міністерства. Відтак, проговоривши план дій, хочуть приступити до реалізації проєкту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь