Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Паспорт громадянина України сучасного зразка (ID- картка) – зручний, надійний, захищений

Дата: 05.11.2021 11:10
Кількість переглядів: 567

Останнім часом паспорт громадянина України сучасного зразка (ID- картка) набуває дедалі більшої популярності за рахунок зручності та надійності у користуванні. За допомогою цього документу громадяни можуть зі зручністю користуватися електронними сервісами, що поступово запроваджуються в різних сферах. Особливо зручним є сервіс у смартфонах у додатку “Дія”, де запрацювали електронні паспорти (Е-паспорти), які дозволять не носити з собою ID- картки та витяги з неї.

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, виготовляється з 14 років у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, який неможливо змінити або скопіювати. Таким чином паспорт є захищеним від підробок, а також, на відміну від попередніх «книжечок» видаються на основі електронної бази даних – Єдиного державного демографічного реєстру.

Необхідні документи для оформлення ID- картки після досягнення 14-віку:

• свідоцтво про народження;

• оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянстваУкраїни). У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;

• документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної нформації до безконтактного електронного носія та у паспорт: про місце проживання — довідку органу реєстрації встановленого зразка (форма №13);

• довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності).

З 2020 року стала доступною послуга оформлення особі віком від 14 до 18 років (яка має зареєстроване місце проживання)  паспорта громадянина України у вигляді картки та одночасної реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків з подальшим внесенням РНОКПП у паспорт.

Важливою перевагою ID-картки є можливість отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) на чіп ID-картки, що надасть можливість доступу до різноманітних електронних сервісів державних органів, до адміністративних та банківських послуг, не виходячи з дому. Процедура внесення електронного ключа до ID-картки є безкоштовною та займає біля 5 хвилин. Такий електронний ключ видається на 2 роки.

Громадянам України, які досягли 14-річного віку, ID-картка оформляється безкоштовно.

Шацький сектор УДМС  у Волинській області приймає громадян та надає інформацію для подачі документів на оформлення ID- карток згідно з графіком роботи  за адресою:

смт Шацьк, вул. Незалежності, 41.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь