Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні

Дата: 04.02.2021 11:34
Кількість переглядів: 889

Фото без опису

2 лютого, у день заснування Рамсарської конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення як середовище існування водоплавних птахів, відзначався Всесвітній день водно-болотних угідь.

Визначена секретаріатом Рамсарської конвенції цьогорічна тема «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні» привертає увагу до питань, пов’язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопиченні, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів.

Рамсарська конвенція наголошує, що однією з причин загострення водної кризи по всьому світі є руйнування водно-болотних екосистем. Тому важливо запровадити основний підхід для збереження прісних вод та забезпечення належного доступу до чистої води.

У межах Волинської області статус водно-болотних угідь міжнародного значення відповідно до Рамсарської конвенції, мають території національних парків Шацького та Припять-Стохід, а також Черемського природного заповідника.

Дирекція Шацького національного природного парку розробила план охорони, використання і моніторингу водно-болотних угідь на відповідній території на 2021 рік. Крім того, фахівці парку підготували та розмістили на офіційному сайті установи відеоролик про водно-болотні угіддя міжнародного значення «Шацькі озера»; розповсюдили тематичні календарі. Науковий відділ парку проводить постійний моніторинг за динамікою рівнів поверхневих, грунтових і напірних вод для відслідковування змін у природно-територіальних комплексах ВБУ. Охорону водно-болотних угідь Шацького НПП від порушень природоохоронного законодавства здійснює служба охорони парку.

Керівництво нацпарку ініціює питання розроблення та реалізації проєктів з відновлення гідрологічного режиму озер парку та навколишніх боліт шляхом побудови водопереливних споруд (водно-болотні комплекси озер Світязь, Луки, Перемут; озер Климівське та Мале Чорне; озер Соминець, Карасинець, Озерце, болота Став).

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь