Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Сказ: небезпека хвороби та ефективність щеплень

Дата: 05.07.2023 11:00
Кількість переглядів: 612

Фото без опису

Сказ – це особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання людей і тварин, яке неминуче закінчується смертю. Джерелом збудника сказу є хворі тварини (зокрема червоні лисиці), які виділяють вірус зі слиною. Зараження сказом відбувається в основному через покуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

У перебігу хвороби розрізняють 3 стадії: передвісники, збудження і параліч. У першій стадії, яка триває 1-3 дні, на місці укусу з’являються неприємні відчуття (біль, печіння, заніміння, свербіння), почервоніння і набряк. Показним у цей час є симптомокомплекс неспокою, страху, занепокоєння: хвора тварина пригнічена, відмовляється від їжі, погано спить, уникає людей. Стадія збудження характеризується розвитком нападів гідрофобії (водобоязні) - дуже болючих спазмів глотки і гортані з шумним диханням та навіть його зупинкою. Також виникають судоми у відповідь на посилений рух повітря (аерофобія), боязнь яскравого світла (фотофобія), голосного звуку. Через 2-3 дні стадія збудження змінюється на стадію паралічів (м’язів кінцівок, язика, глотки). Смерть настає від паралічу дихання і порушення серцевої діяльності.

Як діяти людям, яких покусала тварина?

Перш за все необхідно якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись у травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою, або до найближчого лікувально-профілактичного закладу. Хвороба невиліковна і в випадку пізнього звернення до лікувального закладу на людину чекає неминуча смерть.

Тварину, яка вкусила людину, в жодному разі не слід вбивати. Її варто ізолювати, встановити за нею нагляд, попередити ветеринарного працівника, який протягом 10 днів буде проводити клінічний огляд тварини. Для запобігання виникнення сказу потрібно регулярно проводити щеплення домашніх улюбленців а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання звернутися до ветеринарного спеціаліста.

Водночас деякі власники тварин відмовляються від надання  собак та котів для профілактичних щеплень. Звертаємо увагу, що згідно Закону України «Про ветеринарну медицину», ст. 20 юридичні і фізичні особи зобов’язані доставляти у визначені місця або надавати в господарстві можливість для проведення ветеринарного огляду, профілактичних і лікувально-профілактичних  обробок, досліджень і  щеплень, забезпечити їх надійну фіксацію під час проведення  маніпуляцій . Закликаємо громадян до усвідомлення наслідків відмови від регулярного щеплення домашніх улюбленців проти сказу. Якщо ви вирішили завести домашнього улюбленця чи надали прихисток безпритульній тварині, обов’язково зверніться у ветеринарну установу для проведення клінічного огляду тварини та профілактичної вакцинації проти сказу.

Шацький відділ Ковельської районної  державної лікарні ветеринарної медицини проводить вакцинацію проти сказу домашніх тварин  щоденно у робочі дні з 9.00 до12.00 .

Вакцинація проводиться безкоштовно за адресою:  вул. Степана Шковороди, 78 смт Шацьк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь