Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Шановні батьки учнів шкіл Шацької громади!

Дата: 09.02.2023 10:04
Кількість переглядів: 619

Фото без опису

Воєнний час – період, коли вчителям, батькам, дітям постійно треба пристосовуватися до нових обставин. Психологи зазначають, що фаза повернення людини до стабілізації триває від 6 до 36 місяців. Але зараз ми не можемо скористатися такою можливістю, оскільки живемо у високому перманентному стресі, який коливається залежно від подій. Тому маємо приділяти особливу увагу власному психічному стану і психічному стану дітей, їхньому здоров’ю та поповненню ресурсів. Чим складніші обставини, тим більше варто потурбуватися про відпочинок і психологічне відновлення дитини.

Школи постійно пристосовуються до змін, стають ефективними та адаптивними при різних сценаріях, пропонують різні формати навчання залежно від ситуації. Батьки можуть самостійно обрати форму здобуття освіти (дистанційна, сімейна, екстернатна).

Пандемія коронавірусу вже змусила всіх освітян адаптуватись та перелаштувати свою роботу на дистанційний режим. Втім війна в Україні привнесла нові виклики – руйнування шкіл, вимушено переселені учні та педагоги, які навчаються і працюють у нових для себе школах по всій Україні та за її межами, «випадання» з освітнього процесу окремих дітей та цілих класів через повітряні тривоги, бойові дії та інші причини, пов’язані з війною.

Співпраця педагогів з батьками – важлива складова успіху та якості дистанційного навчання учнів. Втім, варто пам’ятати, що співпраця не означає перекладання на батьків роз’яснення матеріалу чи виконання завдань. Тут важливою є роль вчителя. Батьки ж зі свого боку можуть мотивувати дітей, підтримувати їх та допомагати організувати самостійну роботу, створити умови для самоконтролю і самооцінювання.

Шановні батьки, підтримуйте дитину, співпрацюючи зі школою. Ви можете цікавитися та обговорювати те, що викладають на уроках, про що дитина дізналася. Воєнний час потребує єднання! Зараз, як для батьків, так і для педагогів важливим є підтримати дітей. Не лише дати знання, а й мотивувати їх здобувати, дієво залучити до навчального процесу школярів. Коли дитина психологічно налаштована, відчуває підтримку, в неї з’являється більше мотивації навчатися, вона звільняється від зайвих хвилювань та направляє енергію на те, що їй цікаво, що її розвиває. Обов'язково попередьте адміністрацію школи та вчителя, якщо ваша дитина специфічно реагує на звуки сирени, боїться замкнутого простору тощо.

Вибудуйте надійну комунікацію з представниками школи – так, аби і школа, і ви, постійно знали, де перебуває дитина.

Поцікавтеся, чи адаптований розклад дітей до воєнного стану: він має включати психологічні вправи та хвилинки, фізичне розвантаження, доступ до води (чи теплого напою), обов'язкові інструктажі щодо надзвичайних ситуацій.

Підвищуйте рівень фізичної активності як дітей, так і свій. Регулярна фізична активність та здорове харчування поліпшують психічний стан.

Використовувати потенціал шкільних медсестер і психологів для підвищення власного рівня психологічної грамотності.

Зробіть гаджет дитини помічником, а не відволікальним фактором. Завантажте в телефон дитини сімейний фотоальбом (не забудьте про домашніх улюбленців), або допоможіть скласти релаксійний плейліст; завчасно запишіть дитині тепле аудіоповідомлення, яке вона зможе прослуховувати, коли хвилюється в школі, тощо.

Що робити, якщо дитині важко навчатися дистанційно, вона не сприймає інформацію, губиться увага? 

Дистанційне навчання є викликом як для тих, хто навчає, так і для учнів. Тривале перебування перед екранами гаджетів підвищує втому та розфокусовує увагу, адже така діяльність не властива дитячому віку. Тому втрата уважності під час уроку може бути нормою.

Під час дистанційного навчання дитини батькам насамперед потрібно розуміти, що дитина може не мати жодних проблем з увагою, а просто перевтомлюватися від онлайн уроків, самостійного опрацювання матеріалу та постійної роботи з гаджетами. Тому цю проблему варто розв’язувати за допомогою організаційних рішень. 

Ми підготували для вас декілька порад про те, як допомогти дитині організувати навчальний процес вдома:

  • Плануйте день та слідкуйте за дотриманням режиму дня. Якщо  у школі є фіксований розклад уроків, які потребують включення у чітко визначений час – роздрукуйте цей розклад, щоб він був у дитини перед очима. Якщо в закладі освіти немає чіткого розкладу під час дистанційного навчання – розробіть такий розклад для дитини самостійно. 
  • Оберіть разом з учнем одяг для роботи. Так званий дрес-код допоможе дитині увійти в роль учня та зосередитися  на роботі.
  • Організуйте робоче місце. Воно має гарно освітлюватися (за можливості – денним світлом), бути зручним та обладнаним необхідною технікою.
  • Чергуйте періоди навчання та відпочинку. Зауважте, ми звикли відпочивати з використанням гаджетів, проте під час дистанційного навчання такий відпочинок не є зміною діяльності: очі не відпочивають від монітору, а мозок від обробки інформації. Також пам’ятайте про необхідність фізичної активності. Прогулянки на свіжому повітрі, танці та руханка під час перерв стануть помічниками для відпочинку тіла і психіки дитини.
  • Розробіть систему заохочень.  Складіть разом зі своєю дитиною своєрідний чек-ліст заохочень за успіхи у навчанні. Не радимо мотивувати учня фінансовими винагородами. Краще мотивувати враженнями: переглядом кіно вдома, читанням книг, прогулянками до парку, відвідинами ковзанки тощо. Такий чек-ліст можна намалювати чи створити у графічному редакторі та повісити у робочому куточку. 

Ще однією формою підтримки мотивації дитини до навчання є постійна фіксація успіхів у навчанні. Наприклад, учень отримав високу оцінку за домашнє завдання, уважно вислухав нову тему від вчительки чи прочитав параграф із новим матеріалом: це треба обов’язково відзначити, створюючи своєрідний «шлях до успіху». Таке відстеження батьками дитячих успіхів допоможе дитині відчувати свій прогрес та прагнути більшого. 

Шановні батьки, сьогодні,як ніколи, ми повинні бути єдині!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь