Шацька селищна територіальна громада

Офіційний сайт

Україна і Польща задокументували спільні наміри щодо будівництва переходу Адамчуки-Збереже

Дата: 30.03.2023 12:00
Кількість переглядів: 1218

Фото без опису

 

29 березня в Шацькій громаді відбулася виїзна нарада на тему транскордонної співпраці Волинської області та Люблінського воєводства Республіки Польща, зокрема перспективи будівництва пункту пропуску Адамчуки-Збереже.

В нараді взяли участь Лех Справка, воєвода Люблінський, Збігнєв Войцеховський, віцемаршалок Люблінського воєводства, Юрій Погуляйко, голова Волинської ОВА, Григорій Недопад, голова Волинської обласної ради, Ольга Черен, голова Ковельської РДА, Сергій Карпук, Шацький селищний голова, посадовці обласного рівня та представники прикордонних служб обох держав, старости волинських громад.

Делегація побувала на ділянці українсько-польського кордону, де на межі Шацької та Влодавської громад заплановане будівництво міжнародного пункту пропуску Адамчуки-Збереже. Оглянула нову асфальтовану дорогу протяжністю 12 км, побудовану в напрямку майбутнього переходу, велодоріжки, тротуари, об’єкти вуличного освітлення.

Під час обговорення Сергій Карпук, Шацький селищний голова, презентував туристичний потенціал Шацького краю і Влодавського повіту і наголосив на важливості будівництва переходу.

«Європейські дні добросусідства, які ми впродовж багатьох років проводили спільно з поляками, показали, що в наших народів багато спільного: історія, культура, традиції. За декілька днів тимчасовий перехід перетинало до 50 тисяч туристів обох держав. На жаль, цю хорошу традицію перервала спершу епідемія коронавірусу, а зараз не дає продовжити війна. Відкриття постійного пункту пропуску мало б значний ефект у пожвавленні економічних, туристичних, культурно-мистецьких взаємин між Волинню та Люблінським воєводством, Шацьком і Влодавою» – зазначив очільник громади. 

З його слів, на сьогодні розроблено і затверджено генеральний план забудови села Адамчуки, яким визначено місце розташування згаданого пункту пропуску; покращено дорожню інфраструктуру. Шацька селищна рада у співпраці з районним та обласним керівництвом готова робити подальші кроки для того, щоб прискорити реалізацію масштабного проєкту.

В свою чергу Лех Справка, Люблінський воєвода, наголосив, що поляки також зацікавлені в якнайшвидшому будівництві переходу і готові порушувати це питання на рівні центрального органу влади. Так, від воєводства буде підготовлене звернення до міністерства закордонних справ  Республіки Польща про те, що побудова цього прикордонного пункту пропуску – це спільна воля  Люблінського воєводства та Волинської області.

За результатами міжнародної зустрічі вирішено створити робочу групу з представників України, яка займатиметься питанням будівництва нового пункту пропуску,  також було задокументовано спільні наміри щодо його відкриття у протоколі, який долучать до листів, що відправлять у МЗС України, Польщі та інших вищих органів влади обох держав.

Представники сусідньої держави на нараді висловили свою солідарність народу України, який понад рік протистоїть збройній агресії росії, захищаючи не лише свою країну, а й Європу. Наголосили, що допомагали і будуть допомагати українцям; підтримуватимуть переселенців, яких лише у Люблінському воєводстві – понад 50 тисяч осіб; після війни – реалізовуватимуть плани відбудови України. Лех Справка вручив Юрію Погуляйку, голові Волинської ОВА, рапорт про обсяг наданої Україні допомоги Люблінським воєводством. Для потреб Шацької громади подарував два генератори.

Своєю чергою Шацький селищний голова подякував представникам братнього народу Польщі за допомогу, висловив сподівання на тісну і плідну співпрацю в розв’язанні важливих для обох держав питань.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь